Sultan Carullah Türbesinin Yeri: Afyonkarahisar İli Bolvadin İlçesinin merkezinde Emirdağ Caddesinde bulunan Sultan Carullah Mezarlığının güneyinde türbesi vardır.
Sultan Carullah Türbesi |
Sultan Carullah Kimdir: Sultan Carullah’ın ünlü Türk alimi Ebu’l Kasım Mahmud bin Ömer bin Muhammed Ez-Zemahşeri’nin torunu olduğu kabul edilmektedir. Bolvadin’e ne zaman geldiği bilinmemektedir.
Başka bir kaynağa göre Emirdağ’da yaşamış olan Emir Baba adında bir Yörük beyinin oğludur.
Sultan Carullah Türbesi |
Türbenin Durumu: Zaviyeden günümüze yalnızca türbe ve cami kalmıştır. Türbe kare planlı, prizmatik kütleyi piramit kütle örtmektedir. Türbe yol seviyesinden 1mt aşağıda kalmıştır. Türbe içinde üç adet sanduka vardır ve bunların kime ait olduğu bilinmemektedir.
Ziyaret Nedeni: Eski devirlerde Hıdırlez ve Nevruz kutlamaları türbenin yakınında yapılmaktaymış. Bu yüzden yöre insanlarının ağzına düşmüş tekerlemeler vardır. “Sultan Carullah Dedemiz sever şenlik / Büyü de yavrum şenliğe gidelik” “Sultan Carullah def çalar / Bolvadin oynar”.
Ziyarete genellikle imtihana girecek gençler gelir. Eğer başarılı olurlarsa adadıkları kurbanları kesip, Sultan Carullah türbesinin yanında bulunan Kuran Kursuna bağışlarlar.
Menkıbeler: 1-) Sultan Carullah ve Abdülvahab Gazi kardeştirler. Uç Beyi olarak Bolvadin’e gelirler ve yerleşirler. İki kardeş bir gün sabır denemesine kalkarlar. Abdülvahab Gazi mendiline kar koyar, Sultan Carullah ise mendiline ateş koyar ve iki mendili tavana asarlar. Biraz sonra kar konulan mendilden yavaş yavaş su akmaya başlar. Sultan Carullah kardeşine söylenir: “Kardeşim, gördük ki sen sabırsızsın. Senin mendilin içindeki kar eridi su oldu, benim mendilim içindeki ateş ise kor oldu ama mendili yakamadı. Sen sabırsızsın, seni yüksekçe bir yere defnetsinler. Beni ise herkesin gelip geçeceği bir yere defnetsinler ve eğlenmek için mezarıma gelsinler.”
Bu menkıbenin doğru olma olasılığı yoktur. Çünkü Abdülvahab Gazi 740 yılında vefat etmiş bir sahabedir. Sultan Carullah ise dedesi 12.yüzyılda yaşamış olan bir velidir.
Kaynakça: Nihat Aytürk – Bayram Altan – Türkiye’de Dini Ziyaret Yerleri- Altanoğlu – 1992 / Münevver Karanfil Güldemir – Afyon-Bolvadin ve Çevresi Halk İnanışları ve Uygulamaları -2008 / Abdulhalim Durma – Evliyalar Şehri Afyonkarahisar – 2009.
Taylan Köken
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder