9 Şubat 2012 Perşembe

Müslüman Ana Sütunu Ziyareti / AFYONKARAHİSAR -Bolvadin -Müslümanlı Mah.

Müslüman Ana Sütunu Ziyareti Yeri: Afyonkarahisar İli Bolvadin İlçesinin merkezinde Müslümanlı Mahallesinde ziyareti vardır.
Müslüman Ana Türbesi
Müslüman Ana Kimdir: Bolvadin Kalesi 1107 yılında fethedilirken, kuşatma sırasında Türkmen bir kadın askerlere su ve ayran dağıtırmış. Bu anamız kuşatma esnasında şehit düşünce, ayran dağıttığı yere türbesi yapılmıştır. 

Türbenin Durumu: Türbenin üstü açıktır. Mezar taşları olmayan mezarın başında bir sütun vardır.  
Müslüman Ana Sütunu
Ziyaret Nedeni: Buraya genellikle çocuğu olmayan kadınlar gelmektedir. Çocuğu olmayan kadınlar, evliliklerinin ikinci veya üçüncü yıllarında çocuğu olan üç kadınla türbeye gelir. Kadınlar yanında bir de sabi çocuk getirirler. Çocuğu olmayan kadın iki rekat namaz kıldıktan sonra belinden sütuna bağlanır, dilek dilenir ve dualar edilir. Sabi çocuk geriden gelip bağı çözer. Eğer kadın kız istiyorsa bağı çözen çocuk kız, erkek isteniyorsa erkek çocuk seçilir. Fakirlerin alması için sütun üzerindeki oyuklara para bırakılır. Ayrıca sabiye de para verilir.
Eğer çocuk olursa adak olarak adanan horoz, koyun gibi adaklar türbe başında yenilir. Fakat çocuğu olan kadın yemekten yemez.
Yine türbenin etrafında üç kez dönerek 3 İhlas ve 1 Fatiha surelerinden okumak ziyaret uygulamalardandır.  

Kaynakça: Münevver Karanfil Güldemir – Afyon-Bolvadin ve Çevresi Halk İnanışları ve Uygulamaları -2008 / Abdulhalim Durma – Evliyalar Şehri Afyonkarahisar – 2009.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder