11 Şubat 2012 Cumartesi

Gelin Kızlar Kayası Ziyareti / AFYONKARAHİSAR -Bolvadin -Büyükkarabağ B.

Gelin Kızlar Kayası Ziyaretinin Yeri: Afyonkarahisar İli Bolvadin İlçesi Büyükkarabağ Kasabası Karakuş Köyünde ziyaret bulunmaktadır.  

Gelin Kızlar Kimdir: Yöre halkı tarafından ziyaret edilen Gelin Kızlar Kayası, Türklerin taş kesilme efsanelerine örnek bir ziyarettir. Gelin Alayı olarak da isimlendirilmektedir. Büyükkarabağ’ın zengin beyi Osman Ağa’nın güzel bir kızı vardır. Köyün fakir çobanı ile birbirini severler. Çoban, ağanın kızını annesine istetmek için gönderir. Ama ağa sinirlenir ve kızını vermez. Çoban hayata küser ve hayvanları ile birlikte uzaklara çekilir ve köye pek uğramaz. Ağa kızını başka köyden yine zengin bir ağa oğluna verir. Gelin alayının yola çıktığını duyan çoban kavalını öyle dertli çalar ki gelin alayı bu ses nereden geliyor diye durur. Çoban durur ve dua etmeye başlar:” Ya Rabbi! Bu alayı taş et, sevdiğim kızı da kuş et, uçsun. Ona da, bana da yar olmasın.”  Gelin alayı taş kesilir ve gelin de kuş olup gaibe karışır.     

Ziyaret Nedeni: Burası genellikle yöre halkı tarafından ziyaret edilmektedir. Evlenme çağına gelmiş genç kızlar ve çocuğu olmayan kadınlar taşlara gelip dua ederler, adak adarlar. Çocukları olursa erkeğe Ahmet, kıza ise Sultan ismi konur.

Kaynakça: M. Öcal Oğuz - Petek Ersoy – Türkiye’de 2006 Yılında Yaşayan Taş Kesilme Efsaneleri Mekanlar ve Anlatılar -2007 / Münevver Karanfil Güldemir – Afyon-Bolvadin ve Çevresi Halk İnanışları ve Uygulamaları -2008.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder