5 Şubat 2012 Pazar

Ali Sıtkı Efendi Türbesi / AFYONKARAHİSAR -Bolvadin -Yenice Mah.

Ali Sıtkı Efendi Türbesinin Yeri: Afyonkarahisar İli Bolvadin İlçesinin merkezinde Yenice Mahallesinde türbesi vardır.
Türbenin Tabelası

Ali Sıtkı Efendi Kimdir: Ali Sıtkı Dede olarak da isimlendirilen Ali Sıtkı Efendi hakkında elimizde bir bilgi yoktur. Yalnızca çok nazik biri olduğu rivayet edilmektedir. 
Ali Sıtkı Efendi Türbesi
Türbenin Durumu: Yenice Mescidinin etrafında mezarlık bulunmaktaydı. Zamanla mezarlık yok olmuş ve türbe kalmıştır. 2002 yılında bir hayırsever hem Ali Sıtkı Efendi’nin mezarını hem de 100mt ilerisinde bulunan hanımı Sıdıka Hanım’ın mezarını restore etmiştir. Türbenin etrafı duvarlarla çevrilidir ve içinde bir ayva ağacı vardır.

Ziyaret Nedeni: Buraya genellikle çocuğu olmayan kadınlar gelmektedir. Beline kırmızı kuşak bağlanan kadın türbenin etrafında 7 kez döndürülür. Yasin suresini okur ve adağını adar. Bazı kişiler ayva ağacına tülbent ve kolye gibi nesneler bağlar. Dileği gerçekleşenler adağını burada kesip dağıtırlar. Ayrıca ayva ağacının meyvesinin şifalı olduğuna inanılır.

Kaynakça: Münevver Karanfil Güldemir – Afyon-Bolvadin ve Çevresi Halk İnanışları ve Uygulamaları -2008 / Abdulhalim Durma – Evliyalar Şehri Afyonkarahisar – 2009.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder