31 Ocak 2012 Salı

Halil Dede Türbesi / AFYONKARAHİSAR -Bolvadin -Kaymaz Mah.

Halil Dede Türbesinin Yeri: Afyonkarahisar İlinin Bolvadin İlçesinde Kaymaz Mahallesinde bulunan Şatır Mehmet Paşa camisinin kuzeyinde türbesi vardır.
Halil Dede Türbesi
Halil Dede Kimdir: Seyyit Ahmet Halil Paşa olarak da bilinen Halil Dede, Bolvadin’in yetiştirdiği ünlü vali Şatır Mehmet Paşa’nın tek oğludur. İyi tahsil gören Ahmet Halil Paşa genç yaşta Afyonkarahisar valisi olmuştur. 1710 yılında 31 yaşında genç yaşta vefat etmiştir. Bir yıl sonra vefat eden babası da aynı türbeye defnedilmiştir. 
Halil Dede Türbesinin İçi
Türbenin Durumu: Türbe çokgen planlıdır. Sadece doğu yönündeki yüzeyde penceresi ve kapısı vardır. Türbede bulunan iki sandukadan biri çalınmıştır.

Ziyaret Nedeni: Genellikle sürekli ağlayan ve durmayan çocuklar türbeye getirilmektedir.
Bu türbede çocukların şifa bulması için ilginç bir uygulama yapılmaktadır: Çocuğun başına bir örtü örtülür. Sandukanın yanında bulunan ağşap tokmak ile çocuğun başı, omuzları ve tüm vücudu sıvazlanır. Sonra örtü açılıp, tokmak çocuğa üç kez öptürülür. Üç kez de sussun diye tokmak yavaşça ağzına vurulur. Çocuk üç kez sanduka etrafında dolaştırılırken dualar okunur. Eskiden mezarın üzeri açıkken, mezar toprağından çocuğa yedirilirdi. Bugün bu uygulama yapılamamaktadır. Bundan sonra çocuk türbeye bir süre kapatılarak yalnız bırakılır. Böylece çocukların huysuzluklarının gideceğine, ağlamalarının duracağına inanılmaktadır. 

Kaynakça: Münevver Karanfil Güldemir – Afyon-Bolvadin ve Çevresi Halk İnanışları ve Uygulamaları -2008 / Abdulhalim Durma – Evliyalar Şehri Afyonkarahisar – 2009.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder