24 Şubat 2012 Cuma

Seyyid Mehmet Sinan Baba Türbesi / AFYONKARAHİSAR -Çay İlçesi

Seyyid Mehmet Sinan Baba Türbesinin Yeri: Afyonkarahisar İli Çay İlçesinin merkezinde türbesi vardır.

Seyyid Mehmet Sinan Baba Kimdir: Sinan Baba Horasan’ın Çay kasabasındandır. Türk Hakanı Alparslan’ın komutanı olan Mansur Gazi’nin torunudur. 1154 yılında II. İbn-i Mesut’un ordusunda uç beyi olarak 19 arkadaşıyla birlikte Çay’a ilk giren komutandır. Bizanslılarla cenk etmiş ve onları topraklarından uzaklaştırmış ve buraya yerleşmiştir. Horasan’daki yaşadığı kasabaya izafeten buraya da Çay adı verilmiştir.  

Türbenin Durumu: Türbede Sinan Baba’ya ait Sancak, dört kulplu kazan ve büyükçe bir tahta kepçe korunmaktadır. Sancağın üzerinde kelime-i tevhit ile Es-Seyyit Mehmet Sinan Baba yazısı bulunmaktadır.

Ziyaret Nedeni: Genellikle gelin olacak kızlar, mutlulukları için türbede abdest alıp iki rekat namaz kılıp, dua edeler. Bundan başka hırçın ve yaramaz çocukları türbeye getirirler. Dört kulplu kazanın altında bekleterek sakinleşmesini sağlarlar.   

Menkıbeler: 1-) Kurtuluş Savaşına kadar Çal, Senirkent ve Yalvaç ilçelerinin öşür vergilerinin tasarrufu Sinan Baba ve varislerine aitti. Her yıl aşure günü Çay’da çorba pişirilerek bütün fukaraya dağıtıldığı söylenmektedir.

Kaynakça: Nihat Aytürk – Bayram Altan – Türkiye’de Dini Ziyaret Yerleri- Altanoğlu – 1992.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder