13 Şubat 2012 Pazartesi

Üç Kızlar Kayası Ziyareti / AFYONKARAHİSAR -Bolvadin -Büyükkarabağ B.

Üç Kızlar Kayası Ziyaretinin Yeri: Afyonkarahisar İli Bolvadin İlçesi Büyükkarabağ Kasabası Başyurt mevkinde ziyaret bulunmaktadır.  

Üç Kızlar Kimdir: Yöre halkı tarafından ziyaret edilen Üç Kızlar Kayası, Türklerin taş kesilme efsanelerine örnek bir ziyarettir. Eve geç kaldıkları için haramiler tarafından yolları kesilen üç kız, Allah’a dua eder: “Ya Rabbi! Bizi bu haramilere yem etme, bizi berbat etme. Ya bizi üç kuş et uçalım, ya da üç taş et kalalım…” Duaları kabul edilen üç kız oldukları yerde kayaya dönüşürler.

Ziyaret Nedeni: Burası genellikle mayıs aylarında Hıdırellez kutlamaları için yöre halkı tarafından ziyaret edilmektedir.
Kutlamalar için gelenler genellikle talihlerinin açılması için dua ederler, adak adarlar ve giysilerinden kopardıkları bir parça bezi kayaların yanındaki çalılara bağlarlar.
Buraya çocuğu olmayan kadınlar da ziyaret gelirler ve dua ederler. Taşa kız çocuk isteyenler pembe, erkek çocuk isteyenler ise beyaz renkte kuşak bağlarlar. Eğer çocuk doğarsa ve kız olursa adı Sultan, erkek olursa Ahmet ismi verilir.      

Kaynakça: M. Öcal Oğuz - Petek Ersoy – Türkiye’de 2006 Yılında Yaşayan Taş Kesilme Efsaneleri Mekanlar ve Anlatılar -2007 / Münevver Karanfil Güldemir – Afyon-Bolvadin ve Çevresi Halk İnanışları ve Uygulamaları -2008.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder