15 Şubat 2012 Çarşamba

Damlalı Dede Ziyareti / AFYONKARAHİSAR -Bolvadin -Kemerkaya

Damlalı Dede Ziyaretinin Yeri: Afyonkarahisar İli Bolvadin İlçesinin Kemerkaya Kasabasında bulunan bir mağaranın içinde türbesi olduğuna inanılmaktadır.

Damlalı Dede Kimdir: Hakkında herhangi bir bilgimiz yoktur.

Türbenin Durumu: Mağaranın içinde iki taşın arasından su sızmaktadır. Yöre halkı burada suyun toplanması için bir de küvet yapmıştır. Burada Damlalı Dede’nin mezarı olduğuna inanılmaktadır.

Ziyaret Nedeni: Buraya genellikle askerler, çocuğu olmayan kadınlar ve çeşitli sıkıntılarına derman bulmak amacıyla yöre halkı gelmektedir. Suyun şifalı olduğuna inanılmaktadır. Ziyarete gelenler sudan içerler.
Çocuğu olmayan kadınlar, ziyaret yanında Allah rızası için iki rekat namaz kılar ve adağını adar. Sonra ziyaretteki kumu eşelerler. Eğer eşeledikleri yerde kurt çıkarsa çocuk olacağına inanırlar. Kurt çıkmadığında çocuk olmayacaktır. Genellikle adak olarak horoz adanır.
Askerler ise teslim olmadan önce buraya gelirler dua okurlar, burada koyun keserler ve kesilen koyunu kasabaya götürüp düğün salonunda pişirirler. Halk hep beraber topluca yapılan yemeği yerler. Sonra camiye topluca gidilir ve “Asker Duası” yapılır.   

Kaynakça: Münevver Karanfil Güldemir – Afyon-Bolvadin ve Çevresi Halk İnanışları ve Uygulamaları -2008.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder