3 Şubat 2012 Cuma

Şeyh Melik Türbesi / AFYONKARAHİSAR -Bolvadin -Şazi Mah.

Şeyh Melik Türbesinin Yeri: Afyonkarahisar İli Bolvadin İlçesinin merkezinde Şazi Mahallesinde türbesi vardır.
Şeyh Melik Türbesinin Girişi
Şeyh Melik Kimdir: Yeşil Melek olarak da isimlendirilen Şeyh Melik, 12.yüzyılın ünlü şeyhlerinden olan Şazeli Tarikatı’nın kurucusu olan Ebu’l Hasan bin Ali bin Abdullah eş-Şazeli’nin halifelerindendir. 15.yüzyılın sonlarına doğru Bolvadin’e gelerek tekkesini kurmuştur. Günümüze türbe dışında herhangi bir yapı ulaşmamıştır.
Şeyh Melik Türbesi
Türbenin Durumu: Türbe halk tarafından zaman içinde küçük bir mezarlığa dönüştürülen bahçededir.    

Ziyaret Nedeni: Buraya genellikle uyumayan ve ağlayan çocuklar getirilmektedir. Kabirin üzerine yatırılan çocuk için evliya yüzü suyu hürmetine 3 İhlas, 1 Fatiha suresi okunmaktadır.

Menkıbeler: 1-) Türbe yakınında yaşayanlar veliyi zaman zaman rüyalarında gördüklerini 3,5mt boyunda olduğunu ve özellikle evlerinde kedi besleyenlerin rüyalarına girerek, evde kedi beslememelerini istemektedir.

2-) 1974 Kıbrıs Barış Harekatında türbenin kapılarının kapandığı ve kimsenin açamadığı söylenmektedir. Civarda yaşayan halk evlerinden bereketin hiçbir zaman eksik olmadığını söylemektedirler.

Kaynakça: Münevver Karanfil Güldemir – Afyon-Bolvadin ve Çevresi Halk İnanışları ve Uygulamaları -2008 / Abdulhalim Durma – Evliyalar Şehri Afyonkarahisar – 2009.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder