19 Eylül 2011 Pazartesi

Emir Baba Türbesi / AFYONKARAHİSAR -Emirdağ -Tez Köyü

Emir Baba Türbesinin Yeri: Afyonkarahisar İli Emirdağ İlçesine bağlı Tez Köyüne 10km uzaklıktaki bir dağ yolunun kenarında türbesi vardır.

Emir Baba Kimdir: Emir Baba Sultan olarak da isimlendirilen yatırın yörede yaşamış, burada ölmüş büyük bir veli olduğu ve Yörük Beyi olduğu söylenmektedir. Başka bir rivayete göre Battal Gazi’nin silah arkadaşı olduğu söylenmektedir.

Türbenin Durumu: Emir Baba’nın dağın sırtına dayanmış örme taştan kapalı türbesi vardır.
Emir Baba (Sultan) Türbesi
Ziyaret Nedeni: Genellikle yöre insanları tarafından ziyaret edilen yatıra çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar gelmektedir.

Menkıbeler: 1-) Emir Baba Çanakkale ve Dumlupınar Savaşları esnasında durmadan topla ateş ettiği, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı sırasında türbenin bulunduğu yerden top seslerinin geldiği rivayet edilir.

2-) Daha önce Sultan Carullah maddesinde aktardığımız bir menkıbeyi de burada tekrardan aktaralım.
Emirdağ’da yaşan Yörük beyi Emir Baba’nın tek oğludur Carullah. Carullah Sultandağ’ında oturan başka bir Yörük beyinin kızını sever. Babası kızı vermeyince sevgililer kavuşamaz ve kısa zamanda ölürler. Carullah ve kız aynı yere yan yana gömülür. Buna kızan Emir Baba Sultandağ’ını topa tutar. Her yıl Emirdağ’ından top seslerinin geldiği rivayet edilir.

Kaynakça: Nihat Aytürk – Bayram Altan – Türkiye’de Dini Ziyaret Yerleri- Altanoğlu – 1992 / Abdulhalim Durma - Evliyalar Şehri Afyonkarahisar - Amasya -2009 / http://www.tezkoyu.com/

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder