10 Şubat 2012 Cuma

Kızlar Evciği Ziyareti / AFYONKARAHİSAR -Bolvadin -Kurt Baba Tepesi

Kızlar Evciği Ziyaretinin Yeri: Afyonkarahisar İli Bolvadin İlçesinin merkezinden 5km uzaklıktaki antik Polybotum kenti harabelerinin yanındadır. Kurt Baba tepesine çıkılan yamaç üzerindedir.
Kızlar Evciği Ziyareti
Kızlar Evciği Nedir: Kırk Kızlar adıyla da anılan ziyaret aslında kayaya oyulmuş Frigya mezarıdır. İçinde üç adet sanduka vardır. 
Kızlar Evciği Ziyareti
Türbenin Durumu: Türben eğimli arazide bulunan bir kayaya Frigler tarafından oyularak yapılmıştır.

Ziyaret Nedeni: Buraya genellikle sinirli, bulanıma girmiş ve uzun süredir hastalığı geçmeyen yetişkinler ile havale geçiren, bayılan ve ateşli hastalığa yakalanan küçük çocuklar getirilir. Hasta olan yetişkinler oyuğa yatırılır. Şifa arayanlar burada tef sesine benzer sesler duyduklarını söylemektedir.
Oyuğun girişinde durularak “Himmet senden şifa Allah’tan” diyerek dualar okunur, hasta yanında getirdiği mendilini hastalıklı yerlerini siler ve mendili oyuğa atar. Böylece mendille birlikte hastalığın gideceğine inanılır. Ayrıca ziyaretteki küçük oyuklara paralar konulur.
Hasta çocuk ise yine oyuğa yatırılır ve dualar edilir. Sonra yanlarında getirdikleri temiz giysiler çocuğa giydirilir ve kirli giysiler oyuğa atılır. Böylece dertlerin de giysiler ile birlikte gideceğine inanılır. Ayrıca yanlarında getirdikleri sabunu sabun oyuğuna, paraları ise para oyuğuna koyarlar. Sabun acıyı temsil eder ve sabun koymak acıyı engeller.
Hastalık geçerse adaklarını getirip ziyarette keserler.   

Kaynakça: Münevver Karanfil Güldemir – Afyon-Bolvadin ve Çevresi Halk İnanışları ve Uygulamaları -2008.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder