6 Temmuz 2013 Cumartesi

Yunus Emre Türbesi / AKSARAY –Ortaköy –Reşadiye Köyü

Türbenin Yeri: Aksaray İli Ortaköy İlçesi Sarıkaraman Kasabasının 4km yakınında bulunan ziyaret tepesinde türbesi vardır. Türbenin yeri bugün Reşadiye köyü sınırlarındadır.
Yunus Emre Türbesi
Yunus Emre Türbesi
Yunus Emre Kimdir: Anadolu’nun ve Türklerin en önemli tasavvuf ulularından olan Yunus Emre’nin bir çok kasabamızda mezarı ve makamı bulunmaktadır.
Aksaray’daki Yunus Emre türbesinden hemen hemen hiçbir araştırmacı hiç bahsetmemiştir. Oysa Hacı Bektaş-ı Veli Velayetnamesinde anılan Yunus Emre menakıbında doğum yeri olarak geçen Sivrihisar Sarıköy yalnız Eskişehir’de yoktur. Aksaray’da da Sivrihisar ve onun kuzeyinde Sarıköy bugünkü adıyla Sarıkaman Köyü (Kasabası) yer almaktadır.
Türbede yatan şahsın kemikleri toplanmış ve yapılan incelemelerde bu şahısta Çömelme Hastalığı tespit edilmiştir.  
Yunus Emre Türbesi
Yunus Emre Türbesi
Türbenin Durumu: Türbe bugün yenilenmiştir. Eski türbenin önü açık 12m2 civarındadır. Bu türbe yıkılmış ve günümüzdeki türbe yapılmıştır. Türbeye yakın yerde Çile Damı denilen Yunus Emre Çilehanesi bulunmaktadır.
Çilehane
Çilehane
Ziyaret Nedeni: Halk tarafından hayır duası ve değişik dilekler için yoğun olarak ziyaret edilmektedir. Eskiden türbe yanında bulunan çitlenbik ağacına çaput bağlanırmış. Türbe yağmur duası için de ziyaret edilmektedir.

Menkıbeler: 1-) Türbeyi ziyarete gelenlere veya çevrede çalışanlara Yunus Emre isim vererek bir çok örnekte görünmüştür.

Kaynakça: Yrd.DoçDr. Doğan Kaya –Yunus Emre’nin Aksaray Ortaköy’deki Mezarı Üzerine Düşünceler

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder