7 Temmuz 2013 Pazar

Beşir Efendi Türbesi / AMASYA –Taşova –İdris Torun Mahallesi

Türbenin Yeri: Beşir Efendi Türbesi Amasya İli Taşova İlçesi İdris Torun Mahallesinde bulunan mezarlık içindedir.
Beşir Efendi Türbesi
Beşir Efendi Kimdir: Beşir Hoca olarak da anılan Beşir Efendi, 1905 yılında Dağıstan’da doğmuştur. Zengin bir aileden olmasına rağmen 12 yaşında rüyasında görmüş olduğu bir velinin peşine düşerek Türkiye’ye gelir. Tokat İli, Erbaa İlçesi, Zeyrel Köyünde bulunan Şeyh Beyrullah Efendi’nin dergahına intisap edip, Ali Osman Efendi tarafından eğitimi tamamlanır. Yedi yıl dergahta hizmet ettikten sonra, iki yıl inzivaya çekilerek eğitimini tamamlar. 1975 yılında Hac vazifesinden sonra vefat eder.   
Beşir Efendi Türbesi
Türbenin Durumu: Türbe betonarmeden inşa edilmiştir. Kare planlı türbenin bir büyük oda ve önünde iki küçük odadan oluşmuştur. Odaların üzerinde kubbeler bulunmaktadır. Odalardan biri mescit şeklinde düzenlenmiştir. Türbede Beşir Efendi’nin sandukası haricinde eşi Pembe Hatun’a ait olduğu düşünülen başka bir sanduka daha bulunmaktadır.
Türbenin İçi
Ziyaret Nedeni: Beşir Efendi Türbesi Taşova’nın Manevi Kalesi olarak adlandırılmaktadır. Bu ilçeye gelenler, mezarlığı ziyaret edenler önce bu türbeye gelip dua ve kuran okurlar, mescit kısmında namaz kılarlar. İlkokula başlayan çocuklar zihin açıklığı için türbeye getirilir ve dualar okunur. Bu esnada çocukların başları yarım saat kadar sandukaya dayandırılır.

Menkıbeler: 1-) Şeyh Beytullah Efendi Türkiye’ye kaçan Beşir Efendi’ye yolda görünür ve dergahının yerin tarif eder. Beytullah Efendi Beşir Efendi gelmeden onun geleceğini yardımcısına haber verir ve vefat eder.
2-) Gemibükü Köyüne yapmış olduğu ziyaretten dönerken Yeşilırmak’ın köye zarar vermemesi için yatağını kaydırdığı söylenmektedir.
3-) Tekkesinin yakınında bulunan Seyyid İbrahim Hazretlerinin mezarını ziyaret ederek onunla sohbet ettiği söylenmektedir.   

Kaynakça: Abdülhalim Durma –Evliyalar Şehri Amasya -2003 / Rahime Özdoğan –Amasya’da Adak Yerleri İle İlgili Halk Anlatıları -2006 / www.flickr.com

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder