9 Temmuz 2013 Salı

Çal Baba Türbesi / AMASYA –Taşova –Boğalı Yaylaları

Türbenin Yeri: Çal Baba Türbesi Amasya İli Taşova İlçesi ile Tokat-Erbaa sınırında bulunan Boğalı Yaylalarındadır.

Çal Baba Kimdir: Çal Baba oğluyla birlikte Haçlı Ordularına karşı savaşmış ve burada şehit düşmüştür. Battal Gazi’nin evlatlarından olduğu rivayet edilir. Çal Baba’nın Dağ Kültü ile alakalı bir yatır olduğunu düşünmekteyiz.

Türbenin Durumu: Mezarın üzeri açıktır. Taştan çevrilmiş bir türbedir. 5x2mt boyundadır. Mezarın büyüklüğünden dolayı oğlu ile birlikte medfun olduğu söylenmektedir.

Ziyaret Nedeni: Yaylaya gelen yayla halkı tarafında mevsimin bereketli geçmesi için öncelikle ziyaret edilir. Koyunlar, kuzular kurttan korunsun diye türbeye adak olarak bir koyun bırakılır. Türbe başında dualar okunur, giderken de adak adanır. 

Menkıbeler: 1-) Çal Baba ve oğlunun kılıç şakırtıları dönem dönem dağlarda yankılanmaktadır. Çal Baba adı oğlunun çarpışmalar esnasında “Çal Baba, çal kılıcını sağa sola” diye bağırması üzerine bu adı almıştır.
2-) Kıbrıs Savaşında türbe yerinden yok olmuş, savaş bitiminde yerine gelmiştir. Bu yüzden Çal Baba ve oğlunun Kıbrıs'a savaşa gittiğine inanılmaktadır.
3-) Türbeye gelip burada define arayan definecilerin felç geçirdiği, kör olduğu rivayet edilir.   

Kaynakça: Abdühalim Durma –Evliyalar Şehri Amasya -2003 / Rahime Özdoğan –Amasya’da Adak Yerleri İle İlgili Halk Anlatıları -2006

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder