11 Temmuz 2013 Perşembe

Kuş Baba Türbesi / AMASYA –Taşova –Şahinler Köyü

Türbenin Yeri: Kuş Baba Türbesi Amasya İli Taşova İlçesi Şahinler Köyündedir.

Kuş Baba Kimdir: Kuş Şeyhi olarak da anılan Kuş Baba’nın medfun olduğu Şahinler Köyünün eski adı Kuşuf Köyü olarak geçmektedir. Kuş Babanın Horasan erenlerinden olduğu kabul edilir. Burada yapmış olduğu çarpışmalarda Ermeniler tarafından öldürülmüştür. Hakkında başka bir bilgi yoktur.

Türbenin Durumu: Türbe betonarmeden 1964 yılında köylüler tarafından yapılmıştır. Bakımlı ve temiz bir türbedir.

Ziyaret Nedeni: Şahinler Köyü halkı tarafından kutsal kabul edilen Kuş Baba özel günlerde bu köy halkı tarafından ziyaret edilir. Genellikle yağmur duası ve doğal afetlerden korunmak için ziyaret edilir. Yağmur duası için adak olarak koç kurbanı kesilir ve toplu olarak yenir. Afetlerden korunmak için sadece dualar okunur. Ayrıca sebepsiz yere ağlayan çocuklar buraya getirilir ve annesi dualar okuyarak çocuğun sakinleşmesini diler.

Menkıbeler: 1-) Horasan’dan Şahinler Köyüne gelen Kuş Baba buradaki Ermeniler tarafından öldürülür. Vasiyeti üzerine buraya gömülür. Köyün Ermenileri iki-üç yıl için feci şekilde ölürler. Cesetlerini dahi vahşi hayvanlar parçalayarak yok eder.

Kaynakça: Abdülhalim Durma –Evliyalar Şehri Amasya -2003 / Rahime Özdoğan –Amasya’da Adak Yerleri İle İlgili Halk Anlatıları -2006.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder