10 Temmuz 2013 Çarşamba

Çamlı Evliya Türbesi-I / AMASYA –Taşova –Elmakırı Köyü

Türbenin Yeri: Çamlı Evliya Türbesi Amasya İli Taşova İlçesi Elmakırı Köyüne 2km uzaklıktaki bir tepenin yamacındadır.

Çamlı Evliya Kimdir: Çamlı Evliya ismini türbe etrafında bulunan iki çam ve ardıç ağaçlarından almaktadır. Çamlı Evliya’nın Horasan’dan gelen erenlerden biri olduğu, bölgede Türklüğün ve İslâm’ın yayılması için mücadele ettiği söylenmektedir.  

Türbenin Durumu: Mezarın üzeri eskiden açıkmış. Köylüler tarafından betonarmeden yeni türbe ile üzeri kapanmıştır. Türbede iki adet mezar bulunmaktadır. Mezarın boyutu 5mt’dir. 

Ziyaret Nedeni: Elmakırı Köyünün manevi lideri olarak kabul edilen Çamlı Evliya özellikle dini günlerde yoğun olmak üzere, her zaman ziyaret edilmektedir. Nisan ayının ilk haftasında yağmur duası için ziyaret edilir. Huysuzluk yapan çocuklar, kulak rahatsızlığı olanlar türbeye getirilir. Elbiselerinden bir parça türbeye bağlanır. Genellikle namaz ve oruç adağında bulunulur. İsteyen kurbanlık da adar. Derdi çözülen adağını adar ve çaputunu geri söker.     

Menkıbeler: 1-) Çamlı Evliya türbesinin etrafındaki ağaçlar kutsal kabul edilir ve kesilmesi halinde kesenlerin başlarına değişik belalar açıldığına dair söylenceler anlatılmaktadır.

Kaynakça: Abdühalim Durma –Evliyalar Şehri Amasya -2003 / Rahime Özdoğan –Amasya’da Adak Yerleri İle İlgili Halk Anlatıları -2006

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder