18 Temmuz 2013 Perşembe

Geydoğan Baba Türbesi / AMASYA –Taşova –Geydoğan Köyü

Türbenin Yeri: Geydoğan Baba Türbesi, Amasya İli Taşova İlçesi Geydoğan Köyüne yakın bir tepe üzerindedir.
Geydoğan Baba Türbesi
Geydoğan Kimdir: Geydoğan Baba ismini Doğan Bey’den almaktadır. Gey Farsça “Bey/Büyüklük” anlamında olduğundan Geydoğan olarak anılmaktadır. Türbede bulunan diğer zatın Seyyid Ramazan olduğu söylenmektedir. Seyyid Ramazan Selçuklu Döneminde Horasan’dan bölgeye gelmiş, Rumlarla savaşan bir komutandır. Doğan Bey de onun yardımcısıdır. Seyyid Ramazan burada şehit düşünce Doğan Bey türbesini yaptırır ve köyü kurar. Kendisi de vefat edince vasiyeti üzerine Seyyid Ramazan’ın yanına gömülür.
Türbe Sandukaları
Türbenin Durumu: Türbe betonarmeden yapılmıştır. İçinde iki sanduka bulunmaktadır. Türbe etrafı çam ağaçlarıyla kaplanmıştır.

Ziyaret Nedeni: Geydoğan Babaya Amasya ve çevre illerden, Taşova’dan yoğun olarak ziyaretçi gelmektedir. Özellikle çocuğu olmayanlar, İsilik, Romatizma ve Sedef Hastalığına yakalananlar şifa bulmak için ziyaret eder.
Bu adak yerinde ilginç uygulamalar yapılmaktadır. Türbe bahçesinde bulunan Sakız Ağacının etrafında çocuğu olmayan kadınlar boynuna ip bağlanarak 7 kez dolaştırılır. Türbedar ile yapılan konuşmaya “Satma” denilir. Gündoğan başında dua okuyup, iki rekat namaz kılarlar ve adak adarlar. Çocukları olunca gelip adağını kesip etlerini fakirlere dağıtırlar. Sonra köye inip çocuklarına isim vermek için bir köylü çevirirler ve çocuklarına o köylünün adını verirler. Bu ilginç uygulamanın ayrıntılarını Rahime Özdoğan’nın tezinde okuyabilirsiniz.
Hastalıklar için ziyaret edenler ise türbe başında dua okuyup namaz kılarlar. Sonra türbe toprağından yanlarında götürüp suyla karıştırıp içerler. İyileştikleri taktirde adak olarak namaz kılarlar veya oruç tutarlar.     
Menkıbeler: 1-) Yedi yıl çocuğu olmayan kadının burayı ziyaretinden sonra çocuğu olduğu rivayet edilir.

Kaynakça: Rahime Özdoğan –Amasya’da Adak Yerleri İle İlgili Halk Anlatıları -2006 / www.tr.wikipedia.org / www.tasova.gov.tr 

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder