19 Temmuz 2013 Cuma

Seyyid Vakkas Türbesi / AMASYA –Taşova –Akınoğlu Beldesi

Türbenin Yeri: Seyyid Vakkas Türbesi Amasya İli Taşova İlçesi Akınoğlu Kasabasının mezarlığındadır.
Seyyid Vakkas Türbesi
Seyyid Vakkas Kimdir: Seyyid Vakkas aslen Ürdün’lü olduğu söylenmektedir. 1245 yıllarında bölgeye gelip yerleşmiş ve kendi zaviyesini kurarak burada ilim, irfan yaymıştır. 1265 yıllarında vefat ederek burada defnedilmiştir. Seyyid Vakkas adına son üç yıldır anma toplantısı düzenlenmektedir.
Seyyid Vakkas Türbesi
Türbenin Durumu: Türbe mezar şeklinde olup üzeri açıktır. Türbede ayrıca iki kişinin daha mezarı vardır, bunların kimler olduğu bilinmiyor.  Yalnızca sağ yanında yatan merhumenin Seyyid Vakkas’ın eşi olduğu söylenmektedir. Mezarında bir sütun parçası baş taşı olarak kullanılmıştır. Türbe bir duvarla çevrilmiştir ve bir kapısı vardır. Mezarlar arasında ufak bir namazgah da mevcuttur.
Seyyid Vakkas Mezarı
Ziyaret Nedeni: Akınoğlu Kasabası için kutsal kabul edilen Seyyid Vakkas sık sık hayır duası için ziyaret edilir. Ayrıca mayıs ayının ilk haftasında yağmur duası için ziyaret edilerek toplu namaz kılınır, koç, keçi kurban edilerek burada toplu olarak yemekler yenilir.

Menkıbeler: 1-) Seyyid Vakkas’nın mezarını soyan hırsızların etrafı duvarla örülür ve bu duvarı bir türlü aşamazlar. Aldıklarını geri bırakıp, tövbe eden hırsızlar duvarın yok olduğunu görünce oradan kaçarak uzaklaşmışlar.
2-) Seyyid Vakkas’ın mezarı bir türbe ile örtülmek istenmiş. Türbe bitince herkesin göz önünde yıkılıvermiş. Bunun üzerine Seyyid Vakkas üstünde türbe istemiyor denmiş ve bir daha yapılmamıştır.

Kaynakça: Abdülhalim Durma –Evliyalar Şehri Amasya -2003 / Rahime Özdoğan –Amasya’da Adak Yerleri İle İlgili Halk Anlatıları -2006 / www.tekder.org   


Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder