15 Temmuz 2013 Pazartesi

Erkonaş Baba Türbesi / AMASYA –Amasya –Yassıçal Beldesi

Türbenin Yeri: Erkonaş Baba Türbesi Amasya İlinin merkez Amasya İlçesi Yassıçal Beldesindedir.
Erkonaş Baba Türbesi
Erkonaş Baba Kimdir: Ergonaş Baba, Ergüneş Baba olarak da anılan zatın aslında Ergonaş Baba’nın oğlu olan Seyyid Mustafa olduğu söylenmektedir. Baba olan Ergüneş Baba’nın türbesi ise Taşova İlçesi Uluköy Beldesinde medfun olduğu söylenmektedir. Fakat bu bilginin doğru olmadığını da söyleyenler vardır. Genel kanı türbede yatanın Erkonaş(Ergüneş) oğlu Seyyid Mustafa olduğu ve sağlığında felçli hastaları iyileştiren hekimlik bilgisine sahip bir veli olduğu söylenmektedir. Seyyid Mustafa 1300-1400 yılları arasında kasabaya gelip burada bulunan birçok Rum’un Müslüman olmasını sağlamıştır.  
Erkonaş Baba Alevi zümresi tarafından sahiplenilmesine rağmen onun Sünni olduğunu söyleyenler ve sahiplenenler vardır.
Erkonaş Baba’nın soyu oniki imama dayanmaktadır. Horasan erenlerinden olduğu söylenmektedir. Ergüneş Baba’nın dört oğlundan biridir. Ergüneş Baba’nın bir de kızı bulunmaktadır. Detaylı bilgiyi Ergüneş Baba maddesinde aktaracağım.
Erkonaş Baba Sandukası
Türbenin Durumu: Türbe Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından bir görevli tahsis edilerek sürekli temiz ve bakımlı tutulmaktadır. Türbe yanında yatmak için oda, kurban kesim yeri, mutfak, yemek yenilen yerler ve Cemevi bulunmaktadır.

Ziyaret Nedeni: Erkonaş Baba Hıdrellez, Nevruz ve Aşure günlerinde yoğun olarak ziyaret edilmektedir. Genellikle felçli hastalar türbeyi ziyaret ederler ve sabah kadar türbede kalırlar. Daha sonra iyileşenler türbeye gelip adaklarını kesip dağıtırlar. Ayrıca mum ve helva adağı nadir de olsa görülmektedir.   

Menkıbeler: 1-) Erkonaş Baba’nın ilk ikamet yeri Sarımeşe Köyündeymiş. Köylüler Ergonaş Baba’yı burada barındırmamışlar. O da “En zengininiz yedi sene sefa sürsün” diyerek köyden ayrılmış. Bu olaydan yedi yıl sonra köyde kıtlık olmuş. Halen zengin olanlar en fazla yedi yıl sonra tekrar iflas ettikleri görülmektedir.
2-) Bir çok felçli hastayı iyileştirme hikayeleri vardır. Buradan geçen bir birliğin askerlerini ufacık kazanda yaptığı yemekle doyurduğu için adı Er-Kon-Aş Baba olmuştur.   

Kaynakça: Abdülhalim Durma –Evliyalar Şehri Amasya -2003 / Rahime Özdoğan –Amasya’da Adak Yerleri İle İlgili Halk Anlatıları -2006 / www.yassical.bel.tr

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder