3 Eylül 2013 Salı

Mehmet Dede Türbesi-III / AMASYA –Amasya –Doğantepe Beldesi

Türbenin Yeri: Mehmet Baba Türbesi, Amasya İli merkez ilçesi Amasya’ya bağlı Doğantepe Kasabasının yakınında bulunan yüksekçe bir tepededir.

Mehmet Dede Kimdir: Mehmet Dede’nin kim olduğu konusunda herhangi bir bilgi yoktur. Bilinen ve sözle bugüne gelen düşünceye göre Mehmet Dede buradaki bir çarpışmada şehit düşmüş ve vefat ettiği yere defnedilmiş bir askerdir.

Türbenin Durumu: Türbe bir tepenin üzerinde, taşlarla çevrili, üstü açık bir mezar yeridir. Türbede Mehmet Dede’nin yakını olduğu söylenen üç mezar daha bulunmaktadır.

Ziyaret Nedeni: Türbe özellikle baş ağrısından kurtulmak ve yağmur duası için ziyaret edilmektedir. Bu türbede de ilginç bir uygulama yapılmaktadır. Doğantepeli erkekler sabah namazından sonra topluca türbeyi ziyaret eder, kurbanlarını keserler. Bayanlar ise öğleden sonra erkekler gidince türbeye gelip tef çalıp oynarlar. Eğer kadınlar çıkmazsa yağmur asla yağmazmış.

Kaynakça: Abdülhalim Durma –Evliyalar Şehri Amasya -2003 / Rahime Özdoğan –Amasya’da Adak Yerleri İle İlgili Halk Anlatıları -2006.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder