15 Eylül 2013 Pazar

Kamber Baba Türbesi / AMASYA –Amasya –Uygur Beldesi

Türbenin Yeri: Kamber Baba Türbesi, Amasya İli merkez ilçesi Amasya’ya bağlı Uygur Kasabasının çıkışında yüksek bir tepenin üzerindedir.
Kamber Baba Türbesi
Kamber Baba Kimdir: Kamber Babanın kim olduğu konusunda herhangi bir bilgi yoktur. Kendisinin Hacı Bektaş-ı Veli’nin akrabası ve Horasan ereni olduğuna inanılmaktadır. Kamber Baba mezarının köyün kuruluşundan çok önce orada olduğuna inanılmaktadır.    

Türbenin Durumu: Türbe bir tepenin üzerinde ağaçların arasındadır. Kamber Babanın türbesi etrafı taşlarla çevrili bir mezar yeridir. Kitabesi yoktur. Türbeye yol yoktur ve patikalar izlenerek toplu olarak gelinir.

Ziyaret Nedeni: Türbe özellikle Uygur halkı tarafından toplu olarak ziyaret edilmektedir. Türbe üç kez ziyaret edilir. Birinci ziyaret güller goncalanınca bahar aylarında, yağmur duası için yapılır. İkinci ziyaret deprem ve doğal afetlerden korunmak için yapılır. Üçüncü ziyaret ise sonbahar mevsiminde bereketli mevsime şükür için gidilir.
Ziyaret uygulaması şu şekildedir: Uygur Halkı Nisan ayının ilk veya ikinci haftasında toplu olarak, kadın erkek ve çocuklarla beraber türbeye çıkar. Çıkmadan önce para toplanıp kurban etmek için sığır satın alınır. Evlerden yemek pişirmek için erzak toplanır. Sığır kurban edilir ve kanı bir kovada toplanır ve törenden sonra köyün sınırlarına dökülür. Adak kesildikten sonra toplu olarak şu dua 15 kez okunur: “Allahu leylahu, Allahu leylahu, dedem su” Toplu olarak yemekler yenir ve piknik yapılır, daha sonra bölgedeki diğer yatırlar ziyaret edilerek dualar okunur.

Menkıbeler: 1-) Uygur Halkı Kamber Babaya Pekmezcilik yapmış olduğundan dolayı Pekmezci derlermiş. Yine törene gittikleri bir gün köye beyaz sakallı bir yaşlı gelmiş, köyde kalan bir kadına köylülerin nereye gittiğini sormuş. O da “Pekmezciye gittiler” deyince, ihtiyar “Onun adı Pekmezci değil, Kamber Baba” demiş. O günden sonra Kamber Baba olarak anılır olmuş.

Kaynakça: Abdülhalim Durma –Evliyalar Şehri Amasya -2003 / Rahime Özdoğan –Amasya’da Adak Yerleri İle İlgili Halk Anlatıları -2006 / www.uygurdernegi.com

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder