23 Eylül 2013 Pazartesi

İz Kayası Ziyareti / AMASYA –Amasya –Ezinepazar Beldesi

Ziyaretin Yeri: İz Kayası Ziyareti, Amasya İli merkez ilçesi Amasya’ya bağlı Ezinepazar Kasabasının kuzeyinde bulunan yüksek bir tepenin eteğindeki kayalık alandır.

İz Kayası Nedir: Tepenin eteklerinde bulunan büyük bir kaya üzerinde ayak izlerine benzeyen izlerin Hz. Hızır’ın ayak izleri olarak kabul edilmektedir. Bu izlerin üzerinde biriken yağmur suları kutsal kabul edilmektedir ve tedavi için kullanılmaktadır.
Efsanesi ise şöyledir: Köye gelen yaşlı bir adam, bir evin kapısını çalar ve yemek için bir parça ekmek ister. Kapıyı açan yaşlı kadın adama ekmeği verir. Yaşlı adam giderken kadının ağzındaki yaraları görür ve kadına taşın yerini tarif eder ve taş üzerindeki suyla yüzünü yıkarsan yaraların iyileşir der ve bir daha görünmemek üzere ortadan kaybolur.

Ziyaret Nedeni: Ziyarete korku sonucu uçuk ve yaraları çıkanlar, yürüyemeyen çocukların tedavisi için şifa arayanlar gelir. Kayalıktaki küçük gölcüklerden kaşıkla su alınır ve suyu alan arkasına bakmadan oradan uzaklaşır. Eğer arkasına bakarsa tedavinin olması imkansız hale gelir. Tedavide başarı gösteren ziyaretçi adak olarak helva yapıp komşularına dağıtır.

Kaynakça: Rahime Özdoğan –Amasya’da Adak Yerleri İle İlgili Halk Anlatıları -2006.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder