31 Ağustos 2013 Cumartesi

Pelitlik Baba Türbesi / AMASYA –Amasya –Sarıyar Köyü

Türbenin Yeri: Pelitlik Baba Türbesi, Amasya İli merkez ilçesi Amasya’ya bağlı Yazıyar Köyüne 2km mesafedeki bir tepenin üstündedir.

Pelitlik Baba Kimdir: Pelitlik Evliyası olarak da anılan yatır bir tepe üzerinde medfundur. Türbe etrafı pelit ağaçlarıyla kaplı olduğundan bu adı almış olmalıdır. Alevi vatandaşlarımızın ikamet ettiği bir köy olan Sarıyar köylüleri tarafından bilinen ve ziyaret edilen Pelitlik Baba’nın kalp gözü açık, ermiş bir kişi olduğunun haricinde herhangi bir bilgi yoktur. Son yıllarda Sarıyar Kültür ve Dayanışma Derneği ve Sarıyar Muhtarlığı tarafından Pelitlik Evliyası Şenliği yapılmaktadır.  

Türbenin Durumu: Türbe pelit ağaçlarıyla çevrili bir tepe üzerinde, ağaçtan yapılmış bir köydür. Türbe bakımsızdır.

Ziyaret Nedeni: Türbe özellikle Sarıyar köylüleri tarafından ziyaret edilmektedir. Pelitlik Baba yağmur duası ve siğil hastalığı için ziyaret edilir. Yağmur duası üç hafta sürer ve son hafta Pelitlik Baba’da kurban kesilir. Ellerde çıkan siğiller için ziyaret edilen türbeden mezar yakınındaki pelit ağacından yaprak koparılıp eve götürülür. Yaprak kurudukça siğillerin yok olacağına inanılır.  

Menkıbeler: 1-) Pelitlik Baba kendisinin öldükten sonra fırtına çıkacağını ve ağaçların devrileceğini, bu devrilen ağaçlarla kendisine türbe yapılmasını söylemiştir. Öldükten bir hafta sonra fırtına çıkmış ve mezarının etrafındaki ağaçların devrildiği görülmüştür. bu ağaçlarla bugünkü türbe yapılmıştır.

Kaynakça: Abdülhalim Durma –Evliyalar Şehri Amasya -2003 / Rahime Özdoğan –Amasya’da Adak Yerleri İle İlgili Halk Anlatıları -2006.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder