21 Ağustos 2013 Çarşamba

İğneci Baba Türbesi / AMASYA –Merkez –Kocacık Mahallesi

Türbenin Yeri: İğneci Baba Türbesi, Amasya İli merkez ilçesi Kocacık Mahallesi Kocacık Çarşısı içindedir.
İğneci Baba Türbesi
İğneci Baba Kimdir: Tam adı İğnecizade Şeyh Safiyüddin Mahmud Halveti olan İğneci Baba Pir İlyas’ın halifesi Şeyh Zekeriya’nın öğrencisidir ve sırası gelince o da şeyhlik makamına oturacaktır. İğneci Baba ile Ser Çoban kardeştir. İğneci Baba ayakkabıcılıkla geçinmektedir.

Türbenin Durumu: Türbe çarşı içindedir. Türbe yanında bulunan konak şeyhin torunu tarafından Amasya kadılarının oturması için vakfedilmiştir. 1893 yılında çıkan büyük bir yangınla ev yanınca kıymetli olan bu arazi gasp edilerek gelir elde etmek için binalar yaptırılır. Bugün türbe çarşı içindedir. Türbe çarşı içindedir. İki sanduka vardır. İkinci sandukada kimin medfun olduğunu bilmiyoruz.       

Ziyaret Nedeni: Türbe özellikle hayır duası için ziyaret edilmektedir.

Menkıbeler: 1-) Çıkan yangından sonra vakıf arazisini gelir getirmek için amacı dışında kullanan Amasra Maarif Komisyonu başkanı ve üyelerinin başına değişik talihsizlikler gelmiştir.
2-) Ser Çoban kardeşi İğneci Baba’ya ziyarete gelir. Yanında bir mendil içine koyduğu sütü getirir. Dükkana girince elindeki mendilini askıya asar. İçeri giren bir bayan müşterinin topuğuna bakınca askıdaki mendilden süt akmaya başlar. Müşteri gidince İğneci Baba durumdan utanan kardeşine seslenir: “Keramet dağ başında ermekte değil, keramet burada, çıkındaki sütü damlatmamakta.”           

Kaynakça: Abdülhalim Durma –Evliyalar Şehri Amasya -2003 / www.amasya05.net

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder