17 Ağustos 2013 Cumartesi

Şeyh Hamza Türbesi / AMASYA –Merkez –İstasyon Mahallesi

Türbenin Yeri: Şeyh Hamza Türbesi, Amasya İli merkezinde İstasyon Mahallesi Karaağaç Meydanı Kurtboğan Camisinin yanındadır.
Şeyh Hamza Türbesi
Şeyh Hamza Kimdir: Kurtboğan olarak da anılan evliya Fatih Sultan Mehmet’in hocası olan Akşemseddin Hazretlerinin babasıdır. 12 tane oğlu olmuştur. Amasya’nın en çok ziyaret edilen evliyalarındandır. Şam’lıdır. Soyu Hz. Ebu Bekir’e kadar gitmektedir. Asıl adı Hamza Şami bin Mehmet’dir. 1383 yılında Şam’dan Anadolu’ya gelip Kavaklı’da ikamet eder. 

Türbenin Durumu: Türbe cami yanındadır ve bakımlıdır.

Ziyaret Nedeni: Eskiden türbede bulunan ağaca bez bağlanırmış. Artık bu adet yüzünden ağaç kesildiği için bez bağlanamamaktadır. Türbe cami yanında bulunduğundan dolayı Cuma günü namazdan çıkanlar hayır duası için, bayanlar ise değişik dilekler için türbeyi ziyaret eder. Türbe abdestsiz ziyaret edilmez. Adak adayanlar adaklarını dışarıda kesip fakirlere dağıtırlar.

Menkıbeler: 1-) Şeyh Hamza gömüldüğü gece türbesini bir kurt ziyaret eder. Daha önce de gömülen ölüleri topraktan çıkaran bir kurttur bu. Sabah geldiklerinde kurdun boğulmuş olduğunu ve türbeden Şeyh Hamza’nın elinin çıkmış olduğunu görürler. Şeyhin elini adet gereği yıkarlar ve şeyhin elinin mezara tekrar geri girdiğini görürler. Bu günden sonra artık adı Kurtboğan Evliyası’dır.
2-) Şeyh Hamza Kıbrıs Savaşına katılmıştır. Savaşta beraber savaştığı arkadaşlarına Amasya’lı Kurtboğan olduğunu söyler. Savaş sonrası onu arayıp bulmaya çalışanlar türbesini ziyaret etmişler, ağlayarak iki rekat namaz kılarak oradan ayrılmışlardır. Bu hikayenin Kore Savaşı için olan versiyonu da vardır.
3-) Osmanlı’nın son döneminde bölgede yapılacak olan tren yolu için türbe kaldırılmak istenmiş fakat türbe yakınında dahi kazma vurulunca tüm çalışanlar bir yana savrulmuş, ağzı yüzü çarpılanlar olmuştur. Bu olaydan sonra güzergah hemen değiştirilmiştir.
4-) Bazı geceler türbeye gece vakti gelen yeşil elbiseli, beyaz sakallı kişilerin zikir yaptıkları izlenmiştir.      

Kaynakça: Abdülhalim Durma –Evliyalar Şehri Amasya -2003 / Rahime Özdoğan –Amasya’da Adak Yerleri İle İlgili Halk Anlatıları -2006 / www.amasya05.net

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder