26 Ağustos 2013 Pazartesi

Halkalı Dede Türbesi / AMASYA –Merkez –Şehirüstü Mahallesi

Türbenin Yeri: Halkalı Dede Türbesi, Amasya İli merkez ilçesi Amasya’nın Şehirüstü Mahallesindedir.
Halkalı Dede Türbesi
Halkalı Dede Kimdir: Halkalı Evliya, Saru Hatun olarak da anılan Halkalı Dede Şadgeldi Paşa’nın torunlarından olan ve 1475 yılında vefat eden Serasker Burak Bey’in kızı Sarû (Şahruz) Hatuna aittir. Saru Hatun 1479 yılında vefat etmiştir. Türbesinde bulunan halkalardan dolayı zamanla Halkalı Evliya olarak anılmıştır.   

Türbenin Durumu: Türbe bir duvarın kenarında dört sütun üzerine oturmuş bir kubbenin altındadır. Türbe tarz olarak “Erken Dönem Baldaken Türbeleri”ndendir. Sandukanın altındaki mumyalıktaki naaşın sadece hafifçe sarardığı söylenmektedir.     

Ziyaret Nedeni: Türbeye özellikle zamanı geldiği halde yürüyemeyen çocuklar getirilir. Türbeye özellikle cumartesi günü gelinir, dualar okunur, çocuğun ayakları dualar eşliğinde üç kez halkaya sokulup çıkartılır. Buraya gelen çocuklar genellikle bir hafta içinde yürümektedir. Çocuk yürüdüğü zaman türbeye getirilen kurban kesilir. Orada pişirilen kurban, bazen davul zurnalar eşliğinde oyunlar oynanarak yenir. 

Kaynakça: Abdülhalim Durma –Evliyalar Şehri Amasya -2003 / Rahime Özdoğan –Amasya’da Adak Yerleri İle İlgili Halk Anlatıları -2006 / www.amasya-abdulhalim.blogspot.com

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder