6 Eylül 2012 Perşembe

İmad Dede Türbesi / AFYONKARAHİSAR –Merkez –Demirciler Çarşısı

İmad Dede Türbesinin Yeri: Afyonkarahisar İli merkezinde Demirciler Çarşısında İmad Dede (Güdük Minare-Öksüzce-Keçepazarı)  Camisinde türbesi vardır.  
İmad Dede Türbesi
İmad Dede Kimdir: İmad Dede 1350-1454 yılları arasında Afyonkarahisar’da yaşamış müftülük yapmış, Hisarardı medresesinde müderrislik yapmıştır. Aba Puş-i Veli’nin arkadaşı olan alim bir şahıstır. Üçüncü arkadaşları da İshak Fakih’dir. Babası Hacı Yakup Muhyiddin'dir.      
İmad Dede Türbesi
Türbenin Durumu: Türbenin girişinde “İmad bin Hacı Muhiddin H:857” yazmaktadır. Türbenin içinde kendisinin haricinde ismi bilinmeyen birisi daha medfundur.
Ayrıca camiinin müezzin yeri içinde caminin banilerinden Hacı Ali’ye veya İmad Dede’nin torunu olduğu söylenen Hasan Karahisari’ye atfedilen bir mezar bulunmaktadır.   
Hasan Karahisari Türbesi
Ziyaret Nedeni: Camiye ziyarete gelenler erene hayır duası okumaktadır.

Menkıbeler: 1-) Bir gün sokakta bir sarhoşun et­rafına çocuklar toplanmış, alay etmekteler İmad Dede de sarhoşu bu çocuklardan kurtarmış, defetmiş. Sarhoşta teşekkür olsun diye cebinden para çıkarmış "Hoca efendi şu parayı al babamın ruhuna bir yasin okuyuver" demiş.
İmad Dede bekarmış çok içlenmiş. Bir evlat ki sarhoş bile olsa babasını rahmet ve hürmetle yadediyor. Şu halde benim niye ev­ladım olmasın arkamdan okumasın diye koca zat 40 yaşından sonra evlenmeye karar verir ve evlat sahibi olur.

Kaynakça: www.afyonweb.com / Abdulhalim Durma – Evliyalar Şehri Afyonkarahisar – 2009 / Afyonkarahisar Vakıf Eserleri Cilt.I-2005.
Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder