4 Eylül 2012 Salı

Kasım Paşa Türbesi / AFYONKARAHİSAR –Merkez – Mısri Mah.

Kasım Paşa Türbesinin Yeri: Afyonkarahisar İlinin Merkezinde Mısri Mahallesinde bulunana Mısri Camisinin bitişiğinde türbesi vardır.
Mısri Cami ve Türbeleri
Kasım Paşa Kimdir: Fatih Sultan Mehmet Han’ın komutanlarındandır. Abdürrahim Mısri’yi kontrol etsin diye Afyon’a gönderir, fakat Kasım Paşa da onun müridi olur.
Yunus Emre’nin şiirinde adı geçtiği söylenmektedir. Şöyle ki; Derviş Yunus bu sözü eğri büğrü söyleme / Seni sigaya çeken bir Molla Kasım gelir beyitleridir.
Ayfon’da vefat eder ve hocasının ayakucuna defnedilir.
Türbenin Durumu: Türbe caminin haziresindedir. Cami ile aynı malzemeden yapılmıştır.

Ziyaret Nedeni: Çevre halkı tarafından hayır duası için ziyaret edilmektedir.

Menkıbeler: 1-) İstanbul’un fethi esnasında Akşemsettin çadırına çekilir ve Abdürrahim Mısri’yi de kapısına diker ve kimseyi içeri sokmamasını söyler. Çadırın önüne gelen Fatih Sultan Mehmet içeri girmek ister fakat Mısri onu içeri koymaz. Çıkan gürültü üzerine Akşemsettin dışarı çıkar ve emri kendisinin verdiğini söylemesine rağmen Fatih İstanbul feth olununca Mısri’ye güvenmez ve onu Afyon’a gönderir. Ardından komutanı olan Kasım Paşa’yı Mısri’yi kontrol etsin diye Afyon’a gönderir. Buraya gelen Kasım Paşa Mısri’nin sohbetlerine katılır ve ondan etkilenir. Fatih Sultan Mehmet’e olumlu rapor gönderir ve kendisi de askerlik görevini bırakarak Mısri’nin müridi olur.

Kaynakça: Abdulhalim Durma – Evliyalar Şehri Afyonkarahisar – 2009 / Mehmet Gündoğan – Afyon Alimleri Evliyaları -1994 / Türkiye Gazetesi Evliyalar Ansiklopedisi Cilt-7 -1992.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder