9 Eylül 2012 Pazar

Deve Dede Türbesi-II / AFYONKARAHİSAR –Merkez –Eski Kilise Yanı

Deve Dede Türbesinin Yeri: Afyonkarahisar İli merkezinde eski kilisenin yanında türbesi vardır. Günümüzde Deve Dede Mahallesi, Deve Dede Sokağındadır.

Deve Dede Kimdir: Deve Dede hakkında elimizde herhangi bir bilgi yoktur. Horoz Dede, Deve Dede ve Mürdümek Sultan fethe beraber katılmışlardır. Hem asker, hem de derviştir.    

Türbenin Durumu: Türbenin durumu hakkında elimizde herhangi bir yoktur.

Ziyaret Nedeni: Türbeye evlenmek isteyen bayanlar, çeşitli hastalıklarına şifa bulmak amacıyla hastalar ziyaret etmektedir.
Uygulama ise ilginç: Türbenin altında bulunan ocak gibi bir çukurun önünde dua ediliyor, sonra ocaklını cebinden çıkarttığı kilit ziyaretçinin başının üzerinde gezdirilip yine dua ediliyor ve kilit ziyaretçiye açtırılıp kapattırılıyor. Sonra ziyaretçi yukarıda Deve Dede'nin türbesi etrafında dolaştırılıyor. Ziyaretçinin başı çabuk koca bulması için Kırmızı örtü ile örtülüyor. Bu başörtüsünün bir adı var; Tez Olur başörtüsü.

Kaynakça: Abdulhalim Durma – Evliyalar Şehri Afyonkarahisar – 2009 / Mehmet Gündoğan – Afyon Alimleri Evliyaları -1994 / www.sabah.com.tr Rana Doğruer-1998

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder