2 Eylül 2012 Pazar

Kadınana Türbesi-II / AFYONKARAHİSAR –Merkez –Mevlevi Cami Yanı

Kadınana Türbesinin Yeri: Afyonkarahisar İlinin Merkezinde bulunan Mevlevi Camisinin batı yanında Tacı Ahmet Caddesinin başında türbesi vardır.
Zaviye Kadınanalar Türbesi
Kadınana Kimdir: Afyonkarahisar’da Kadınana adında üç kız kardeşin 2 adet türbesi vardır. Bu maddede andığımız Kadınanalar Melek Peyker ve Naime Gevher Hanım’dır. Zaviye Kadınanalar Türbesi olarak da anılmaktadır.

Kadınanalar Selçuklu Hükümdarlarından III. Alaaddin Keykubat’ın kızlarıdır. Anadolu valisi Emir Çobanoğlu Demirtaş (Timurtaş) Beyin zulmünden kaçarak Afyon’a gelirler. Üç kız kardeşte Afyon’un imarında birçok iş yaptıklarından dolayı Kadınana olarak anılmışlardır. Melek Peyker Hanım Orta Kalacık’taki kaynak suyunu ark içine alarak şehre ulaştırır. Naime Gevher Hatun ise şehrin ortasından geçen derenin üzerine köprüler yaptırmıştır.  

Türbenin Durumu: Türbe kesme taştan duvarları olan, ahşap tavanlıdır. Üstü kiremit kaplıdır. Türbede beş sanduka vardır. En büyük sanduka Melek Peyker’e aittir ve hemen yanındaki ise Naime Gevher Hatun’a aittir. Diğer üç sandukanın kime ait olduğu bilinmemektedir.

Ziyaret Nedeni: Çevre halkı tarafından sayılan, sevilen ve hürmet edilen Kadınanalar değişik dilekler için ziyaret edilmektedir.

Kaynakça: Abdulhalim Durma – Evliyalar Şehri Afyonkarahisar – 2009 / www.panoramio.com 

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder