20 Eylül 2012 Perşembe

Mürdümek Sultan Türbesi / AFYONKARAHİSAR –Merkez –Gavur Kalesi

Mürdümek Sultan Türbesinin Yeri: Afyonkarahisar İli merkezinde bulunan Gavur Kalesi olarak anılan tepenin eteğinde bulunan mezarlıkta türbesi vardır.  
Mürdümek Sultan Kimdir: Merd-i Yek Sultan olarak da anılan Mürdümek Sultan Afyon’un fethi sırasında şehit düşmüş ve mezarının bulunduğu yere defnedildiği rivayet edilmektedir. Oysa mezar taşındaki ölüm tarihinden (1332) dolayı sonradan vefat ettiği açıktır.  
Ayrıca, Mürdümek Sultan’ın 100 yaşlarında iken 1332 yılında vefat eden Şerafettin Hoca Harun’un oğlu olabileceği ileri sürülmektedir.     

Türbenin Durumu: Türbe devşirme malzemelerden üstü açık olarak özensiz imal edilmiş bir türbedir.

Ziyaret Nedeni: Türbe çevre halkı tarafından değişik dilekler için ziyaret edilmektedir.

Menkıbeler: 1-) Mürdümek Sultan’ın Bilal-i Habeşi’nin soyundan gelmektedir. Mezarının ayak ucundaki sütunun üzerine Bilal-i Habeşi çıkıp ezan okumaktaymış.

2-) Ayrıca Horoz Dede, Deve Dede ile arkadaş olan Mürdümek Sultan, Afyon Kalesi fethedilirken Horoz Dede’nin horoz taklidi yaparak erken ötmesi üzerine gün ağırmadan sabah ezanını okumuş ve Afyon Kalesinin erkenden ele geçirilmesinde faydası olmuştur.

Kaynakça: Yusuf Ilgar – Afyonkarahisar’da Mezarlıklar ve Türbeler / Abdulhalim Durma – Evliyalar Şehri Afyonkarahisar – 2009.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder