29 Ağustos 2012 Çarşamba

Süleyman Şah Germiyani Türbesi / AFYONKARAHİSAR –Merkez –Kadınlar Pazarı

Süleyman Şah Germiyani Türbesinin Yeri: Afyonkarahisar İlinin Merkezinde Kadınlar Pazarında türbesi vardır.
Türbenin Eski Hali
Süleyman Şah Germiyani Kimdir: Afyonkarahisar’da Mevleviliğin kurucusu olan Aba Puş-i Veli hazretlerinin çilehanesinden bahsetmiştik. Hıdırlık Tepesinde Dedeini’ndeki bu  çilehanede Hz. Mevlana’nın oğlu olan Sultan Veled çile çekmektedir. Sultan Veled’in Afyon’da olduğunu duyan ve ziyaretine gelen Anadolu Beylerinden Germiyanoğullarından Süleyman Şah’tır. Bu ziyaretten sonra Sultan Veled’in dervişi olur.
İlerleyen zamanda Sultan Veled kızı Mutahhara’yı Süleyman Şah ile evlendirerek hem müridi, hem de damadı yapmış olur. Bu evlilikten üç çocukları olur. Hızır, İlyas ve Devlet Hatun. Daha sonra Devlet Hatun Yıldırım Beyazıt ile evlenecektir.
Süleyman Şah Germiyani 1384 yılında vefat eder.

Türbenin Durumu: Türbenin Yusuf Ilgar’ın çalışmasından bir kümbet olduğunu öğreniyoruz. Şimdiki durumu hakkında herhangi bir bilgi yoktur.

Ziyaret Nedeni: Hayır duası için çevre halkı tarafından ziyaret edilmektedir.

Önemli Not: Yusuf Ilgar’ın çalışması olan Afyonkarahisar’da Mevlevilik kitabında ise Mevlana Celalettin-i Rumi vefat edince oğlu Sultan Velet Afyon’da kalır. Bu sırada kızı Mutahhare Hatunu Germiyanoğlu Savcı Bey’in oğlu Umur Bey ile 1276 yılında evlendirir.

Kaynakça: Mehmet Gündoğan – Afyon Alimleri Evliyaları -1994 / Yusuf Ilgar – Afyonkarahisar’da Mevlevilik -1992.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder