6 Ağustos 2012 Pazartesi

Efe Sultan Türbesi / AFYONKARAHİSAR –Şuhut –Efe Beldesi

Efe Sultan Türbesinin Yeri: Afyonkarahisar İli Şuhut İlçesine bağlı Efe Beldesinde türbesi vardır.
Efe Sultan Türbesi
Efe Sultan Kimdir: Türbede bulunan medfunun asıl ismi Efe Hamza’dır. Şeyh Efe Hamza olarak da anılmaktadır. Germiyan Beyliğinin sultanı II.Yakup Çelebi Efe Sultan’a bu köyün gelirini vakfetmiştir. Bu yüzden günümüzde kasaba Efe Kasabası olarak anılmaktadır. Efe Sultan’ın Mahmut Sultan ve Karlık Sultan’ın kardeşi olduğu kabul edilmektedir.
Efe Sultan, Hamitoğullarından Antalya Beyi Yunus'un kölesi Zekeriya'nın oğludur. Zekeriya, efendisi Yunus'un Eğirdir Beyi Feliküttin Dündar'ın ölümü üzerine Antalya ilinin bir kısmını ele geçirerek küçük, egemen bir devlet kurmuştur. Şarki Karaağaç ilçesine 1358 yıllarında hakim olduğu anlaşılan Yusuf oğlu Nükrettin Zekeriya'nın yerine geçen oğlu Efe Hamza da Tekke Karahisarı'nda oturmuştur.
Yıldırım Beyazıt tarafından toprakları zapt edilen Karamanoğlu Mehmet'e, Timurlenk tarafından toprakları 1414 yılında geri iade ediliyor. Daha sonra Karamanoğlu Mehmet, Efe Hamza'nın topraklarını istila etmek için uğraşır ama buna Efe Hamza izin vermez. Efe Hamza'nın bu başarısından esenlik bulan Yakup Çelebi, Efe Kasabasını ona vakfeder. Bunun üzerine Efe Hamza 1414 yılında buraya yerleşir ve kasabanın adı "Efe" olur.
Türbenin Durumu: Türbe eski camiye bitişik, mezarlığın içinde, herhangi bir mimari özelliği olmayan bir türbedir. Türbede Efe Sultan'ın sandukasının haricinde beş tane daha kime ait olduğu bilinmeyen sanduka vardır.

Ziyaret Nedeni: Efe halkı tarafından ziyaret edilen ve saygı duyulan Efe Sultan türbesinin etrafında, romatizmalı hastalar, ayakları tutmayanlar ve çocuğu olmayanlar dolaştırılır. Daha sonra mezarın altındaki deliğe rahatsız olan uzuv sokulur ve mezardan toprak alınarak şifa aranır.

Kaynakça: Abdulhalim Durma – Evliyalar Şehri Afyonkarahisar – Amasya –2009 / www.efe.bel.tr / www.efemhaber.blogspot.com / Yusuf Ilgar -Şuhut Köylerine Bir Ziyaret -Taşpınar Dergisi Sayı:7 -2012.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder