27 Ağustos 2012 Pazartesi

Destina Gevher Hatun Türbesi / AFYONKARAHİSAR –Merkez –Mevlevi Cami

Destina Gevher Hatun Türbesinin Yeri: Afyonkarahisar İlinin Merkezinde bulunan Mevlevi Camisinin içinde türbesi vardır.
Mevlevi Cami Sandukaları
Destina Gevher Hatun Kimdir: Sultan Divani’nin büyük kızıdır. Hangi tarihte doğduğu belli değildir. 1548 yılında doğduğu rivayet edilir. Hızırşah Çelebi, Küçük Mehmet Çelebi, Yahya Çelebi, Abdüllatif Çelebi erkek kardeşleri, Güneş Hatun ile Ayşe Kamerşah Hatun kız kardeşleridir.
Destina Hatun abisi Hızırşah Çelebi’den sonra dergahın şeyhliğini yürütmüştür. Onun şeyhliği döneminde dergah 1591 yılında yanıp kül olur. Tekrardan dergah yapılır. Tefsir ve Hadis ilimlerinde ilerlemiş, hayatını dini ilimleri öğrenmek ve Mesneviyi okumak ve öğrenmekle geçiren Saliha kadınlardan birisidir.   

Türbenin Durumu: Türbe Mevlevi Camisinin içinde bulunan sandukaların arasındadır.

Ziyaret Nedeni: Afyonkarahisar Mevleviliğinin önemli şahsiyetlerinden olan Destina Gevher Hatun Mevlevihane ziyaret edilirken kendisi de unutulmayarak bir hayır duası ile anılmaktadır.

Menkıbeler: 1-) Destina Hatun döneminde dergah yanınca dervişler dağılır, Destina Hatun büyük üzüntüler yaşar. Artık bu ilim irfan yuvası dağılacaktır. Bu ruh hali içinde zor da olsa uykuya dalan Destina Hatun’un rüyasına babası Sultan Divani görünür. Rüyada “Destina kızım şurada bir gümüş ibrik var, içi altın doludur. Bu para sana dergahı tekrar kurmana yardımcı olur” der. Destina Hatun babasının tarifi ile ibriği bulur ve tekrardan dergahı eski haline getirir.

Kaynakça: Abdulhalim Durma – Evliyalar Şehri Afyonkarahisar – 2009 / Mehmet Gündoğan – Afyon Alimleri Evliyaları -1994 / Yusuf Ilgar – Afyonkarahisar’da Mevlevilik -1992.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder