13 Temmuz 2011 Çarşamba

Zeynel Abidin Türbesi / ADIYAMAN -Merkez -Serhatlı Köyü

Zeynel Abidin Türbesinin Yeri: Adıyaman İli Merkez İlçesi Sınırlarındaki, Adıyaman’a 15km uzaklıktaki Kınık Yolu Serhatlı Köyü yakınında bir tepenin üzerinde türbesi vardır.

Zeynel Abidin Kimdir: Türbede medfun bulunan kişinin Hz. Ali’nin torunu olan Zeynel Abidin’in torunu olduğu rivayet edilir. Başka bir rivayete göre İmam Hüseyin’in 16. göbekten torunu olan Zeynel Abidin olduğu söylenir. 12 yaşında şehit olduğu söylenir.

Türbenin Durumu: Bu türbenin de IV.Murat’ın Bağdat Seferinden döndükten sonra yapıldığı söylenmektedir.

Ziyaret Nedeni: Türbeyi gelenler değişik dilekleri için ziyaret ederler. Adak adarlar ve adaklarını yerine getirmek için türbeyi ziyaret ederler.
Türbe özellikle mübarek gün ve gecelerde ziyaret edilir. Türbede namaz kılınır, kurban kesilir ve mum adağında bulunulur.

Menkıbeler: 1-) Küçük yaşta şehit düştüğüne inanılan Zeynel Abidin’in annesinin öldüğü halde oğlunu emzirmeye devam ettiği rivayet edilir. Türbesinin üzerinde annesinin onu emzirmesi için bir delik olduğu ve bu delikten annesinin emzirmeye devam ettiği, deliğin etrafında süt lekelerinin bulunduğu söylenir.

2-) Adak için burayı ziyaret edenler türbe etrafında bulunan meyve ağaçlarından meyveleri istedikleri kadar yiyebilirler, ancak yanlarında götüremezler. Götürdükleri zaman başlarına kötü şeyler geleceğine inanılır.  

Kaynakça: Ayşe Özcamus -Adıyaman Merkez ve Çevrelerindeki Adak Yerleri ve Uygulamaları -2007 / Nihat Aytürk – Bayram Altan – Türkiye’de Dini Ziyaret Yerleri- Altanoğlu – 1992 / Mustafa Sucu - Adıyaman İli ve İlçeleri - 1985

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder