9 Temmuz 2011 Cumartesi

Rıfat Baba Türbesi / ADIYAMAN –Merkez –Musalla Mahallesi

Rıfat Baba Türbesinin Yeri: Adıyaman ili merkezinde bulunan Musalla Mah. Şeyh Muhyiddin-i Arabi Camisinin yanında türbesi vardır.

Rıfat Baba Kimdir: Rufaat Baba, Mıraz Dede, Muraz Dede olarak da adlandırılan yatır hakkında bilgi sahibi değiliz. Mahalli velilerden olan Rıfat Baba sadece yöre insanları tarafından ziyaret edilmektedir.

Türbenin Durumu: Camiye bitişik, sade bir türbesi vardır. Üstü açık bir türbedir.

Ziyaret Nedeni: Mıraz (Muraz) halk dilinde murat, istek dilek anlamına gelmektedir. Türbeyi ziyaret edenler değişik dilekleri için adak adarlar. Adak olarak kurban adağında bulundukları gibi genelde evde yemek hazırlayıp türbede dağıtırlar. Genellikle rüyalarında gördükleri istekler olsun diye türbeyi ziyaret ederler.
Ayrıca türbe yedi akşam güneşin batmasına yakın ziyaret edilir ve etrafında üç kez dönülerek istekte bulunulur. Dileği olanlar tekrar türbeyi ziyaret ederler ve türbe etrafında üç kez dönerek şükrederler.

Menkıbeler: 1-) Rıfat Baba Adıyaman’dan yola çıkıp dolaşarak İstanbul’a varır. Sarayın yanına geldiğinde bahçedeki kestane ağaçlarının olduğu yere giren çocukları askerlerin dövdüğünü görür ve buna tepki gösterir. Gürültüler padişaha kadar ulaşır ve onun huzuruna çıkar. Padişah Rıfat Baba’nın bir veli olduğunu anlar ve onun bir kerametini göstermesini ister. Rıfat Baba’da “asasını havaya atacağını düşene kadar tahtında oturmak istediğini” söyler. Padişah buna izin verir, “nasıl olsa asa hemen yere düşer” diye düşünür. Rıfat Baba asasını yukarı atar ve asa havada asılı kalır. Padişah bunun üzerine Rıfat Baba ermiş bir veli olduğuna kanaat getirir. Hediye olarak da Rıfat Baba’nın isteği olan Abuzer Gaffari Türbesi’nin beraatını kendisine verir. 

Kaynakça: Ayşe Özcamus -Adıyaman Merkez ve Çevrelerindeki Adak Yerleri ve Uygulamaları -2007 / İsmail Celalettin Yaşar –Adıyaman İl ve İlçelerinde Evliya Anlatıları -2010.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder