15 Temmuz 2011 Cuma

Arap Hasan Baba Türbesi / ADIYAMAN -Merkez -Musalla Mahallesi

Arap Hasan Baba Türbesinin Yeri: Adıyaman ili merkezinde bulunan Musalla Mah. 716. Sokakta türbesi vardır.

Arap Hasan Baba Kimdir: Bağdatlı Arap Hasan Baba, Arap Şeyh Hasan Baba olarak da isimlendirilen zatın tam adı Arap Şeyh Hasan Baba bin Şeyh Mehmed’dir. Hacı Abuzer Baba’nın şeyhi ve mürşidi olduğu belirtilmektedir. Ehlibeyttendir, binlerce kerametinin olduğu söylenmektedir.

Türbenin Durumu: Hacı Abuzer Baba, oğulları ve torunları ile yan yana mezarı bulunmaktadır.

Menkıbeler: 1-) Arap Hasan Baba bir gün müridine yanar fırına girmesini söyler. Mürit gözü kapalı fırına girer hatta fırında yatar ve bir süre sonra sağ salim dışarı çıkar.
2-) Adıyaman’da çıkan büyük bir yangında ahşap evler cayır cayır yanıyormuş. Ahali yangına söndüremeyeceğine kanaat getirince Hasan Baba’nın kapısını çalmışlar. Arap Hasan Baba Kıble’ye dönüp duasını okumuş, yangın o anda durmuş.
3-) Arap Hasan Baba bir gün kirvesine 3-4 gün sonra bir kadının öleceğini, hazırlık yapmasını ister. Kirve bu duruma bir anlam veremez, ama hazırlıklarını da tamamlar. 3-4 gün geçtikten sonra Arap Hasan Baba’nın eşi vefat eder.

Kaynakça: Mustafa Sucu - Adıyaman İli ve İlçeleri – 1985 / İsmail Celalettin Yaşar –Adıyaman İl ve İlçelerinde Evliya Anlatıları -2010.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder