24 Temmuz 2011 Pazar

Hacı Zeyrek Türbesi / ADIYAMAN -Besni -Eski Besni

Hacı Zeyrek Türbesinin Yeri: Adıyaman İli Besni İlçesinde Eski Besni denilen tarihi sit alanında yaşamış ve vefat etmiştir.

Hacı Zeyrek Kimdir: Geçimini çarşıda köşgerlik (deriden ayakkabı yapımcısı) yaparak sağlarmış. Hacı Zeyrek, Ahali Baba ve Hacı Ali Baba’nın (Sofraz) kardeş olduğu söylenmektedir.


Türbenin Durumu: Türbe briketten duvarları olan üstü kapalı özensiz bir yapıdır. 

Ziyaret Nedeni: Türbeyi ziyarete gelenler dilekleri olsun diye ağaçlara bez bağlarlar, dilekleri olunca bağladıkları bezi bulup sökerler, bulamazlarsa başka bezi sökerler. Ayrıca türbe üzerine taş yapıştırma âdetine bu yatırda rastlanmaktadır.

Menkıbeler: 1-) Eskiden Hicaz’a kervanlarla yürüyerek gidip gelmeleri altı ay sürermiş. Hac vazifesi için Besni’de bir grup toplanmış ve beraber Hacca gitmişler. Hac vazifelerini yerine getirmişler, fakat dönüş yoluna koyulduklarında, aralarından biri grubunu kaybedip bir camiye sığınmış. Sonra oradaki kişilere ben burada kaldım, yol iz bilmem nasıl döneceğim diye yakınmış. Aralarından biri “Buraya her Cuma sizin oradan biri gelir, çarşıda köşgerlik yapar, namazını kılar ve geri döner. İyi bir insandır, ona söyle seni geri götürür” derler.
Hicaz’da kalan kişi Cuma günü Hacı Zeyrek’i arayıp bulur. Onu geri götürmesi için ısrarcı olur, ama Hacı Zeyrek kabul etmez. Adamın ısrarlarına ve çaresizliğine daha fazla dayanamaz, fakat tembih yapmayı da unutmaz. “Sakın ha gördüklerini, kimseye söylemeyeceksin.” Adam kabul eder. Hacı Zeyrek adama “Gözlerini kapa” der ve açtıklarında Besni’ye arkadaşlarından önce gitmiştir.
Besni’ler adama sen Hacca gitmedin mi diye sorarlar. Adam cevap olarak gitmedim der ve durumu idare eder. Birkaç ay sonra arkadaşları Hacdan dönünce, nasıl döndün diye ısrar edince, kendisinin Hacı Zeyrek’in getirdiğini açıklamak zorunda kalmıştır. Açıklayınca sırrı ortaya çıkan Hac Zeyrek vefat etmiştir.   

2-) Ahali Baba, Hacı Zeyrek ve Hacı Ali Baba’nın (Sofraz) kardeştirler ve onların yaşadığı toprakları Ermeniler ele geçirince, üç kardeşin birden ortadan kayboldukları ve bir daha da görünmedikleri rivayet edilir.

Kaynakça: Ayşe Özcamus / Adıyaman Merkez ve Çevrelerindeki Adak Yerleri ve Uygulamaları / 2007

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder