8 Temmuz 2011 Cuma

Şeyh Abdurrahman Erzincan-i Türbesi / ADIYAMAN -İndere Köyü

Şeyh Abdurrahman Erzincan-i Türbesinin Yeri: Adıyaman İli’nin 7km kuzeyindeki İndere (Zey) Köyü’ndedir.
Şeyh Abdurrahman Erzincan-i Kimdir: Mezarının bulunduğu köy nedeniyle Zey Ziyareti olarak da anılan Şeyh, Osmanlı Padişahı IV. Murad’ın Bağdat seferi sırasında ordunun Adıyaman’da konaklaması esnasında padişahı ve orduyu kısıtlı olanaklarıyla misafir eder ve doyurur. Padişah sefer sonunda döndüğünde öldüğünü öğrendiği Şeyhin ve Ebu Zer-i Gaffari’nin türbelerini yaptırır.
Aslen Erzincan'lı olan şeyh eğitimini aldıktan sonra gelip Adıyaman'ın Zey Köyüne yerleşir ve ömrünü burada tamamlar.
Türbenin Durumu: Türbenin içinde Şeyhin mezarının haricinde ailesi ve bir kızının sandukası bulunmaktadır.  Muhammed ismindeki oğlunun da mezarı Tut ilçesindedir.
Ziyaret Nedeni: Akıl ve sinir hastalarının şifa bulması amacıyla türbe ziyaret edilir. Hastalar ziyarete zincirli olarak getirilir ve burada bulunan dut ağacına bağlanır. Dut ağacı kesilince hastalar burada şifa bulmak amacıyla bir gece kalırlar. Burada geceleyenler için 100 adet yatak temin edilmiştir.
Ziyarete sadece akıl hastaları gelmez. Çocuğu olmayanlar, oğlu askerde olanlar ve değişik dilekler için ziyarete gelenler adak adamaya gelirler. Genellikle hasta kadınlar şifa bulmak amacıyla ziyaret ederler.

Menkıbeler: 1-) Sultan IV. Murad Bağdat seferinde 1638 yılında yöreye gelir ve burada konaklar. Şeyhe Abdurrahman’a misafir olan Sultan’ı ve çevresindekileri bir geyik keserek doyurur. Şeyh ayrıca sefere çıkan bütün orduyu da doyurunca Padişah merak edip araştırır. Şeyhi zengin sanan Padişah araştırma sonucunda koca ordunun mutfaktaki küçücük bir kazandan, yanındaki hayvanların da samanlıktaki küçücük bir arpa ambarından doyduğunu hayretle görürler. Sabah yola çıkan Padişah Şeyh Abdurrahman’dan hayır dualarını eksik etmemesini ister.

2-) Bağdat seferi dönüşü Zey Köyüne gelen padişah Şeyh’in öldüğünü duyunca çok üzülür ve hemen
mezarının olduğu yere türbesini yaptırır. Şeyhin işaret ettiği Ebu Zer-i Gaffari’nin de türbesini inşa ettirir.  

Kaynakça: Ayşe Özcamus -Adıyaman Merkez ve Çevrelerindeki Adak Yerleri ve Uygulamaları -2007 / Nihat Aytürk – Bayram Altan – Türkiye’de Dini Ziyaret Yerleri- Altanoğlu – 1992 / Mustafa Sucu - Adıyaman İli ve İlçeleri - 1985

Taylan Köken

2 yorum:

  1. ihsan saıkaya17 Mayıs 2013 21:14

    Daha geniş bigi araştırmacı yazar Lütfü kırmızının çıkarmış olduğu seyyid şeyh Abdurrahman Erzincani zaviyesi vakfı kitabını okumanzızı önerrim.

    YanıtlaSil
  2. İhsan Bey, muhakkak sık ziyaret edilen velilerimizin hayatları, öncülükleri ve kerametleri konusunda oluşmuş olan yüzlerce anlatı bulunmaktadır. Bu mütevazi blogda amacımız elimizde geldiğince daha fazla evliyalımızın tanıtımını sağlamak... 2,5 senelik bu sitede her gün bir ziyaret yeri aktardığım halde ancak Aksaray İline geldim... Daha nice ilimiz ve binlerce ziyaretgâhımız yazılmayı bekliyor. Yine de ilginiz ve uyarınız için teşekkür ederim... Saygılarımla...

    YanıtlaSil