29 Temmuz 2011 Cuma

Üzeyir Peygamber Makamı / ADIYAMAN -Gerger İlçesi

Üzeyir Peygamberin Makamının Yeri: Adıyaman İli Kahta İlçesinden Gerger İlçesine giderken, Nemrut Dağı yol ayrımını geçer geçmez yolun hemen sağında makamı vardır.

Üzeyir Peygamber Kimdir: Üzeyir Peygamber Yusuf Peygamberin soyundandır. Kuran-ı Kerim’de adı geçen 78 peygamberden biridir.
Üzeyir Peygamber Allah tarafından 100 yıl uykuda bırakılmıştır. Tekrar uyandığında, “Kaç yıl uykuda kaldın?” diye sorduklarında, “Ya bir gün, ya da bir günden az” diye cevaplamış. 

Türbenin Durumu: Türbenin bulunduğu yere bir cami yaptırılmıştır. 5x5 mt boyutlarındaki ziyaret yeri zamanla genişletilmiştir. 
  
Ziyaret Nedeni: Türbeyi ziyarete gelenler genellikle hastalıklarına derman bulmak amacıyla gelirler. Ama genellikle dua etmek için gelirler. Adak olarak kurban adarlar. Tavuk, horoz, oğlak kesilir ve yemek verilir.

Menkıbeler: 1-)  Yöre halkı tarafından çok sık ziyaret edilen makama gidenlerin şifa bulduğu ve dileklerinin yerine geldiği söylenir.

Kaynakça: Ayşe Özcamus -Adıyaman Merkez ve Çevrelerindeki Adak Yerleri ve Uygulamaları -2007 / Nihat Aytürk – Bayram Altan – Türkiye’de Dini Ziyaret Yerleri- Altanoğlu – 1992 / Mustafa Sucu - Adıyaman İli ve İlçeleri - 1985

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder