1 Şubat 2015 Pazar

Bacım Sultan Türbesi / ANKARA / NALLIHAN / Tekke Köyü

Türbenin Yeri: Bacım Sultan Türbesi, Ankara İli Nallıhan İlçesi, Tekke Köyündedir.
Tekke Köyü ve Türbe
Bacım Sultan Türbesi
Bacım Sultan Türbesi
Bacım Sultan Kimdir: Bacım Sultan, Nallıhan Emremsultan Köyünde türbesi bulunan Emrem Sultan veya Taptuk Emre’nin kızıdır. Köye gelenlerin karınları doyurulduğundan burası Tekke Köyü olarak anılır olmuştur. Bölgenin en önemli ziyaret yerlerindendir.  

Türbenin Durumu: Türbe üç bölümden oluşmaktadır. Tek çatı altında üç ayrı oda bulunmaktadır. Kapıdan girince hizmetçi odasında 4 sanduka vardır. En sağdaki oda 3 erkeğin sandukası vardır. Ortadaki odada Bacım Sultan’ın sandukasıyla beraber iki sanduka daha vardır. Türbede toplam 10 kişi medfundur.      
Bacım Sultan Sandukaları
Türbedeki Tokmaklar
Ziyaret Nedeni: Bacım Sultan ziyaretine özellikle aşk ve sevda derdinden aklını yitirenler, çocuk sahibi olmak isteyenler getirilmektedir. Hastalar türbede bırakılır, kuyu suyundan içirilip, bu suyla yıkanılarak şifa aranmaktadır. Daha azgın olanlar tokmaklarla sıvanmakta ve türbede bağlanarak daha uzun bırakılmaktadır. Eskiden köye Hıristiyan hastalar da gelmekteymiş.
Çocuğu olmayan ziyaretçi ise, türbenin içinde yedi defa dolanıyor. Yedi defa dolandıktan, bu dönmeyi tamamladıktan sonra, kadınlar, türbe odasında bulunan Bacım Sultan'ın baş kısmını öpüyorlar. Sonra seccade iki rekât namaz kılıyorlar, (Müslümanlar). Erkekler, kadınların gömülü bulunduğu tarafa girmiyorlar. Erkekler erkeği, kadınlar kadına ziyaret ediyor, murat ve adakta bulunuyorlar.
Hasta iyileştiği taktirde adak kurbanının muhakkak kesilmesi gerekmektedir. Köyde burada vefat eden akıl hastalarının defnedildiği mezarlık bulunmaktadır.
Sayın Mesut Şener’in sitesinden başka bir uygulama şeklini buraya aynen aktarıyoruz:
"Getirilen deli ayaklarından prangalanır, yaklaşık bir hafta böyle bekletilir, bir günde yani 24 saatte sadece sabahtan sabaha hoca tarafından el kadar (100gr) ekmek verilir, gülerse daha iyi olmadığı, ağlarsa (ağlarken gözünden yaş gelip gelmediğine bakılır) iyi olduğu düşünülürdü. Eskiden yılda 100 adak kurbanı kesilirken son yıllarda bu sayı ellinin altına düşmüştür."
Bacım Sultan Kuyusu
Menkıbeler: 1-) Bacım Sultan Türbesinin 200m aşağısında suyu tuzlu bir kuyu vardır. Bu kuyuya Bacım Sultan Kuyusu veya Bacım Sultan Hamur Kuyusu denmektedir. Hikâyesi şöyledir: Bacım Sultan hamur yoğururken "Baban geliyor" demişler. O'da sevinçle fırlayıp, tarlalara doğru koşmuş. Elinin hamurlu olduğunu görünce babasına karşı saygısızlık olacağından ürpererek, birden toprağa diz çökmüş, Allaha yalvarmış. Toprağa eğilip: "Çık ya mübarek" demiş, oradan hemen su çıkmış, Bacım Sultan da ellerini bu suyla yıkamış…

2-) 1939-1940 yılında, oraya Başçavuş ve maiyetinin atlarla geldikleri, hem türbeyi tahrip ettikleri, hem de eşyaları alıp Nallıhan'a satmaya götürdükleri anlatılmaktadır.
“Başçavuş türbe mahallinde ve bir de türbeye ve yatanlara ağır hakarette bulunuyor. Başçavuş türbeden dönüşte atından yuvarlanıyor. Atı derhal ölüyor, kendisi yaralı olarak evine dönebiliyor. Eve dönüşünde karısını çıldırmış buluyor. Karısını ve kendisini tedavi ettirmek üzere alelacele İstanbul'a gidiyor. Bir daha da Nallıhan'a gelmiyor. Başçavuşun dine, imana söverek balta ile türbenin ahşap kısmını kırmış, 12 hayvana türbe eşyaları sarılıp yüklenerek Nallıhan'a getirilmiş, çok ucuz fiyatla, örtü, seccade, kilim, halı, şamdanlık v.s. birçok eşyaların alenen satılığa çıkarılmış, hiç kimsenin almamış, eşyalar öylece yığılı kalmış, fakat din cephesi çok zayıf birisi almış, halkın bu yüzden adama Gavur lakabını taktığı söylenmektedir.
Bu tecavüzü müteakip bazı ormancıların da türbe ile eğlenip sataştığını, oradan ayrılır ayrılmaz, ormandan hücum eden bir domuz tarafından bunun karnının parçalandığını, bu yaka üzerine ormancıların, değil türbeye Tekke Köylülere bile dokunmayacaklarına dair tövbe ettikleri anlatılmaktadır.”

Kaynakça: www.mesutsener.com.tr / Prof. Dr. Hikmet Tanyu –Ankara ve Çevresinde Adak ve Adak Yerleri –Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Yayınları -1967 / www.yoldakiizler.com (Sayın Fatih Yıldız’a resimler için teşekkür ederim.)

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder