2 Şubat 2015 Pazartesi

Hasan Dede Türbesi / ANKARA / NALLIHAN / Sobran Köyü

Türbenin Yeri: Hasan Dede Türbesi, Ankara İli Nallıhan İlçesi, Sobran Köyü ile Nallıhan merkezi arasında bulunan bir tepe üzerindedir.
Hasan Dede Türbesi
Hasan Dede Türbesi
Hasan Dede Kimdir: Hasan Dede’nin Horasan’dan bölgeye gelmiş burada yaşamış bir erendir. Hakkında başka bir bilgi yoktur.

Türbenin Durumu: Hasan Dede Türbesi üstü açık mezardır. Mezarın başında kurumuş ulu bir ağaç vardır. Türbe çevresinde su vardır, koru içindeki ağaçlar ise kutsal kabul edildiğinden kesilmemektedir. Hasan Dede Türbesinin altında çıkan su Nallıhan’a şebeke suyu olarak verilmektedir.

Ziyaret Nedeni: Hasan Dede özellikle yağmur duası için toplu olarak ziyaret edilmektedir. Askere gidecek gençler de Hasan Dedeyi toplu olarak ziyaret ederler, türbeye bozuk para bırakırlar. Oğlak Bayramı (Hacet Bayramı) denilen yaz başı yapılan törenlerde 50’ye yakın kurban adanmaktadır. Törenler halen itinayla yapılmaktadır. Türbe etrafındaki ardıç ağaçlarına bez bağlanır, adak adanmaktadır.

Kaynakça: Prof. Dr. Hikmet Tanyu –Ankara ve Çevresinde Adak ve Adak Yerleri –Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Yayınları -1967 / www.nallihan.bel.tr

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder