12 Şubat 2015 Perşembe

Soğukkuyu Türbesi / ANKARA / NALLIHAN / Soğukkuyu Köyü

Türbenin Yeri: Soğukkuyu Türbesi, Ankara İli Nallıhan İlçesi, Soğukkuyu Köyünün güneybatısında mezarlığa yakın bir konumdadır.
Türbenin Eski Hali
Türbenin Eski Hali
Soğukkuyu Kimdir: Soğukkuyu Türbesinde kimin medfun olduğu konusunda herhangi bir bilgi yoktur. Türbenin varlığını çok güzel bir çalışmayla bize tanıtan Sayın Yard.Doç.Dr. Murat Çerkez’den öğreniyoruz. 14 veya 15. yüzyıl Anadolu Türk Eseri olan mezarın detaylı incelemesi yapılmış, projesi çıkarılmış, ufak çapta temizliği yapılarak, türbenin tüm detayları ortaya konmuştur. Türbe Soğukkuyu halkı tarafından cami olarak bilinmektedir.  
Temizlikten Sonraki Hali
Temizlikten Sonraki Hali

Türbenin Durumu: Türbe az miktarda düzgün kesme taştan, çoğunluğu ise yığma moloz taş ve tuğladan inşa edilmiştir. Türbe harap durumda olup, çatısı yıkılmak üzeredir. Köyden uzak olması sebebiyle definecilerin yaratmış olduğu ağır tahribat türbeyi viran hale getirmiştir.
Türbe ne Selçuklu ne de Osmanlı Dönemi yapısı özelliği göstermez. Tam bir geçiş dönemi yapısı olan türbenin doğru kişilerin elinde restorasyonuyla ülkemizin kültür değerleri arasına katılması dileğiyle.  
Türbe 2007 yılında Koruma Kurulu kararıyla 1.Derece Anıt Eser olarak tescillenerek koruma zırhına alınmıştır.

Kaynakça: Murat Çerkez –Nallıhan Soğukkuyu Türbesi Yazısı / www.envanter.gov.tr

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder