14 Nisan 2013 Pazar

Ulu Baba Türbesi / ADIYAMAN –Çelikhan –Sarıkaya Köyü

Ulu Baba Türbesinin Yeri: Adıyaman İli Çelik İlçesi sınırlarındaki Ulubaba dağının en tepesinde türbesi vardır. Türbeye Sarıkaya Köyünden çıkılmaktadır.

Ulu Baba Kimdir: Ulu Baba’nın Seyyid Battal Gazi’nin babası Hüseyin Gazi olduğu söylenmektedir. Hz. Ali’nin soyundandır, Malatya serdarıdır.
Ulu Baba Hüseyin Gazi Türklerin Dağ Kültünü uygun bir ziyaret yeridir.

Türbenin Durumu: Türbe yanındaki müştemilatlarla birlikte, betonarmeden inşa edilmiştir.

Ziyaret Nedeni: Genellikle çocuğu olmayan kadınlar, değişik dilekler için ziyaretçiler gelmektedir. Genellikle Alevi-Bektaşi zümresi ziyaret etmektedir.

Menkıbeler: 1-) Hüseyin Gazi dağda bir mağarada at sesi duyar. Yabani olan bu at Hüseyin Gazi ile ölünceye kadar yoldaş olur.
2-)  Hüseyin Gazi Malatya Beydağ’ında ava çıkar ve bir geyiği kovalar. Meğer geyik Malatya Doğanşehir İlçesi Kurucaova Kasabasında kralın geyiğiymiş. Geyik kan ter içinde gelince kralın askerleri geyiği sorgulamış ve onu Hüseyin Gazi’nin kovaladığını öğrenmiş. Kral önce Hüseyin Gazi’yi önce ayağına çağırmış, Hüseyin Gazi gelmeyince bu sefer bir grup askeri zorla getirmesi için yollamış, ama Hüseyin Gazi bu adamların hepsini öldürmüş. Kral bu sefer bir ordu toplayıp Hüseyin Gazi üzerine varmış. Hüseyin Gazi çarpışa çarpışa vefat ettiği yere kadar çıkmış ve burada şehit düşmüştür. Türbesini rüyasına girdiği bir vatandaş yapmıştır.

Kaynakça: İsmail Celalettin Yaşar –Adıyaman İl ve İlçelerinde Evliya Anlatıları -2010.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder