2 Nisan 2013 Salı

Türmüz Baba Türbesi / ADIYAMAN –Merkez –Türmüz Köyü

Türmüz Baba Türbesinin Yeri: Adıyaman İli Merkez İlçesine bağlı Türmüz Köyünde türbesi vardır.

Türmüz Baba Kimdir: Asıl adı Şah Hüseyin Baba’dır. Türbesi Türmüz Köyünde olduğundan Türmüz Baba olarak da bilinmektedir. Kim olduğu konusunda herhangi bir bilgi yoktur.

Türbenin Durumu: Türbe mescit ve eyvandan oluşan betonarme bir yapıdır. Türbeye yakın çeşme bulunmaktadır. Ayrıca banyo yapılacak yer vardır.

Ziyaret Nedeni: Türmüz Baba ziyaretine uyuz hastalığına yakalananlar gelir. Köyün değişik yerlerinden alınan toprak türbeye getirilir. Türbenin yanında bulunan tekne içinde toprak ve çeşmeden alınan su birleştirilir ve uyuz olan yere bu kil sürülür. Yine çeşmeden alınan su ile banyo yapılır. Bazı ziyaretçiler ise toprağı ve suyu alıp evlerinde bu uygulamayı yaparlar. İyileşen kişiler türbeye gelip ciğerden yapılmış yemek dağıtırlar.

Menkıbeler: 1-) Türmüz Baba türbesindeki çeşme hakkında anlatılan efsane dikkat çekicidir. Burada yaşayan yeni gelin olmuş kadın çeşmede yıkanmaya gelir. Yıkanırken kayınpederi çeşmeye gelir. Ona çıplak görünmemek için “Allah’ım beni taş et” diye dua etmiş. İsteği kabul olmuş ve bugün çeşmenin suyunda heykeli varmış, fakat suyun çokluğundan görülmüyormuş.    

Kaynakça: İsmail Celalettin Yaşar –Adıyaman İl ve İlçelerinde Evliya Anlatıları -2010.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder