27 Nisan 2013 Cumartesi

Şeyh Şükrü Türbesi / ADIYAMAN –Kahta –Hasandiğin Köyü

Şeyh Şükrü Türbesinin Yeri: Adıyaman İli Kahta İlçesi Hasandiğin Köyünde cami avlusunda türbesi vardır.

Şeyh Şükrü Kimdir: Mürşit ve derviş olan Şeyh Şükrü köyleri dolaşarak zikir yaparmış. Bir köyde 2-3 yıl kalırmış ve gittiğinde arkasında yetiştirmiş olduğu bir mürşit bırakırmış. Horasan erenlerindendir. Şanlıurfa’dan Adıyaman’a gelmiştir. Kadiri tarikatındandır. Kendisini Kadiri şeyhlerinden Ahmet Baba yetiştirmiştir.

Türbenin Durumu: Türbe cami avlusundadır ve üstü açık bir türbedir.

Ziyaret Nedeni: Değişik dilekler için her yerden gelenler bu türbeyi ziyaret etmektedir. Türbe toprağı ekinler böceklerden zarar görmesin diye tarlalara serpilirse ekin hiçbir zarar görmezmiş. Hayvanların da kene illetinden kurtulması için hayvana türbe toprağından sürülür.  

Menkıbeler: 1-) Şeyh Şükrü’nün menkıbeleri çoktur. Şeyh Şükrü namazını gizli kılarmış. Bir gün kendisine namaz kılmıyorsun diyen bir kişinin rüyasına girmiştir ve ertesi sabah da hesap sorumuştur. Köylülere namaz kıldıran hocanın aklı başka bir işteymiş, namaz bitince bu durumu hocanın suratına vurmuş.
2-) Hacca giden köyün ağası Hacı Ahmet’e vermiş olduğu emaneti Hacı Ahmet unutunca Medine’de görünüp görevini hatırlatmıştır. Ölümünü bilmiş ve kendine kısa bir kürek sapı hazırlamış ve mezarımı bu kürekle kazın demiş.         

Kaynakça: İsmail Celalettin Yaşar –Adıyaman İl ve İlçelerinde Evliya Anlatıları -2010.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder