30 Nisan 2013 Salı

Battal Gazi (Güzeloğlan) Yatırı / ADIYAMAN –Tut –Enişdere Köyü

Battal Gazi Yatırının Yeri: Adıyaman İli Tut İlçesi Enişdere Köyünün yakındaki Evren Tepe üzerinde türbesi vardır.

Battal Gazi Kimdir: Bu türbede kimin yattığı bilinmiyor. Alevi-Bektaşi zümresi bu türbede yatana Battal Gazi veya Evren Dede derken, Sünni zümresi Battal Gazi veya Güzel Oğlan ziyareti demektedir.   

Türbenin Durumu: Türbe tepenin en üst noktasında etrafı taşlarla çevrilmiş, Türklerin dağ kült inancına uygun bir yapıdadır.  

Ziyaret Nedeni: Değişik dilekler için özellikle Cuma günleri türbe ziyaret edilmektedir. Evren Dede ziyarette muhakkak yağmur yağdırır, türbeye genellikle Yel (Romatizma) hastaları ve felçli hastalar getirilir. Türbede uyutulan hastalar felçten kurtuldukları görülmüştür. Adak olarak kurban adanmaktadır.

Menkıbeler: 1-) Battal Gazi Malatya’dan babasının intikamını almak için yöreye gelir ve bir çeşmenin başında uyur. Çeşme dile gelir ve “Ne güzel oğlanmış” der. O günden beri Battal Gazi’nin adı Güzel Oğlan olarak kalmış.
2-) Bölgeye gelen Battal Gazi Enişdere köyünde bulunan kalede kalan 12 keşişin kellesini alır. Rumlar keşişlerin intikamını almak için Malatya üzerine yürür ve Battal Gazi savaşırlar Battal Gazi çarpışır ve yaralanır, bugün medfun olduğu alana gelerek burada vefat eder.   

Kaynakça: İsmail Celalettin Yaşar –Adıyaman İl ve İlçelerinde Evliya Anlatıları -2010.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder