16 Nisan 2013 Salı

Şahbor Türbesi / ADIYAMAN –Çelikhan –Adıyaman-Malatya Karayolu

Şahbor Türbesinin Yeri: Adıyaman İli Çelikhan İlçesi sınırları içersindedir. Adıyaman Malatya Karayolu üzerinde Adıyaman’a 30km kadar uzaklıkta yol kenarında türbesi vardır.

Şahbor Kimdir: Bor yöre dilinde “akarsuyun geçidi” demektir. Şahbor’da “geçilen en güzel yer” anlamındadır. Horasan erenlerinden olduğu söylenmekte, buradaki çarpışmalarda eşi ve üç çocuğuyla birlikte şehit düşmüştür. Hanımının ismi Bezar Han’dır. Bu çarpışmalarda Bezar Han’ın dilini koparmışlar. Düşmanların elinden kaçarak karşıdaki dağa kaçmış burada şehit olmuştur. Bu yüzden dağın bugünkü adı Bezar Dağıdır.

Türbenin Durumu: Türbenin üzeri eskiden üstü açık ve sade bir türbeymiş. Şahbor Kenan ismindeki ocaklının rüyasına girerek betonarmeden bugün ki haline girmesini sağlamıştır. Türbede Şahbor’un mezarı haricinde 4 tane daha mezar vardır. Bunların ikisi oğullarına, diğer ikisi de öğrencilerine aittir.   

Ziyaret Nedeni: Değişik dilekler için ziyaret edilen türbeye özellikle çocuğu olmayan kadınlar gelmektedir. Kurban adağında bulunmaktadırlar.

Menkıbeler: 1-) Geceleyin türbe yanından geçenler türbe üzerinde ışıklar görmüşlerdir. Türbeye gelen tamamen felçli bir kadının yürüyerek gittiği görülmüştür.

Kaynakça: İsmail Celalettin Yaşar –Adıyaman İl ve İlçelerinde Evliya Anlatıları -2010.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder