26 Nisan 2013 Cuma

Şeyh Ömer Nurani Türbesi / ADIYAMAN –Kahta –Gölgeli Köyü

Şeyh Ömer Nurani Türbesinin Yeri: Adıyaman İli Kahta İlçesi Gölgeli Köyünde mezarlıkta türbesi vardır.

Şeyh Ömer Nurani Kimdir: Çınar Ziyareti olarak da anılmaktadır. Koca bir çınarın gölgesinde aile kabristanlığında türbesi vardır. Şeyh Ömer Nurani Mekke’den buraya gelmiş, Ehl-i Beyt soyundandır.

Türbenin Durumu: Türbe içinde birkaç mezar daha bulunmaktadır. Bu mezarların kimlere ait olduğunu bilmiyoruz. Üstü açık bir mezarlıktır.

Ziyaret Nedeni: Değişik dilekler için her yerden gelenler bu türbeyi ziyaret etmektedir. Ağzı yara olanlara ocaklı ağzına tükürdüğünde iyileşme olmaktadır. Akli dengesi olmayan türbede uyurlar ve rüyasında Şeyh Ömer’i görenlerin iyileştiği söylenmektedir.   

Menkıbeler: 1-) Şeyh Ömer köye geldiğinde köyün ağası onu köyde istemez. Şeyh beraber barış içinde yaşayabileceklerini söyler. Ağa da şeyhin bir keramet göstermesini ister. Şeyh Ömer kış günü bahçeye diktiği kuru dut dalı ertesi gün mevsimsiz olarak açan bir dut ağacı olur ve bu ağacın dutundan yiyen çocuğu olmayan bir kadının çocuğu olacaktır.
2-) Şeyh Ömer arkasından konuşan bir kuyumcunun rüyasına girerek onun bir daha konuşmamasını sağlar. Yine köylülerden bazılarının rüyasına girerek kötülük yapmasını engellemiştir.
3-)  Ramazan ayında Şeyh Ömer türbesinin olduğu yerden kudüm sesleri, zikir sesleri köye kadar ulaşırmış. Mezarlığında sağlığında kötülük yapmış olanları topraktan dışarı atmıştır.

Kaynakça: İsmail Celalettin Yaşar –Adıyaman İl ve İlçelerinde Evliya Anlatıları -2010.

Taylan Köken

1 yorum: