21 Mayıs 2011 Cumartesi

Zilli Dede Türbesi / ADANA -Seyhan -Cemal Paşa Mah.

Türbenin Yeri: Adana İli Seyhan İlçesi Cemal Paşa Mahallesinde Çevre Yolunun girişinde türbesi bulunmaktadır.

Zilli Dede Kimdir: Ethem Dede olarak da bilinen zat, halk tarafından Zilli Dede olarak anılmaktadır. Hayatı hakkında fazla bir bilgiye sahip olmadığımız Zilli Dede’nin kardeşlerinin yaşadığı dönem nedeni ile 16.-17. Yüzyıl civarında yaşadığı sanılmaktadır. Horasan erenlerinden olduğu rivayet edilir.

Değişik kaynaklara göre rivayet edilen kardeşleri Durhasan Dede, Bulut Dede, Çoban Dede, Sadık Dede, Yoğurt Dede, Tosun Dede, Cabbar Dede, Muhittin Dede, Ali Dede, Ateş Dede, Bulamaç Dede ve Sultan Abla’dır.

Türbenin Durumu: Türbe ziyarete gelenler tarafından temizlenmekte ve bakımı yapılmaktadır.

Ziyaret Nedeni: Türbe ziyaretine genellikle çocuğu olmayanlar gelirler. Türbenin penceresine bebek saçı, bebek patiği gibi çocuk isteyenlerin adakları asılır. Ama genel uygulama olarak bebek isteyenler eğer çocuğu olursa gelip adak olarak göbek atarlar. Adak olarak mum dikilir ve şeker dağıtılır.

Menkıbeler: 1-) Zilli Dede’yi ziyaret eden çocuğu olmayanlar şu duayı okur: “Al sana bir göbek, Ver bana bir bebek.”

2-) Ethem Dede çocuğu olmayanların haricinde evinde bir eşyasını kaybedenlerin de umududur. Şu mani okunarak Ethem Dede’nin kayıp eşyayı bulması istenir: Ethem Dede Ethem Dede / Gömleği keten dede / Kaybolan şeyi(*) bulursan / Sana üç(dokuz?) göbek atam dede… (* şey yerine kaybolan eşya söylenir)

Kaynakça: Prof. Dr. Erman Artun- Adana Halk Hekimliğinde Atalar Kültü / Yrd. Doç. Dr. Zekiye Çağımlar- Adana ve Çevresinde İnsana Bağlanan Umudun Yatırlar ve Ziyaretler Boyutu / Suat Savur- Adana İli Tufanbeyli İlçesi Halk Kültürü Araştırması-2010.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder